Te lasă socata fără permis? Ce se întâmplă imediat după ce consumi un pahar din această băutură

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 16.10.2023 - 12:19
Socată tradițională Foto: 7est.ro - rol ilustrativ
Un polițist a făcut un test după ce a băut socată Foto: captură Youtube/Tavi Perțea

Socata, o băutură delicioasă preparată din flori de soc, zahăr și lămâie, cu gust plăcut acidulat este extrem de controversată în rândurile șoferilor. Mulți spun că dacă au consumat un pahar din această licoare alcooltestul poate ieși pozitiv.

SHARE

Românii ”găsesc” diferite motive pentru alcoolemia depistată de polițiști. Unii dintre ei spun că tocmai au consumat socată, o băutură preparată în principiu în casă după o rețetă simplă cu flori de soc, zahăr, lămâie, orez sau drojdie. 

Un polițist a făcut un experiment. El apune că nu va merge această scuză. 

Te lasă socata fără permis? Ce se întâmplă imediat după ce consumi un pahar din această băutură

O să facem experimentul cu aparatul alcooltest să vedem dacă iese sau nu pozitiv dacă ai băut un pahar de socată. Socata are deja 3 zile de când am stors-o şi a mai stat vreo 3-4 zile la fermentat, a afirmat polițistul Tavi Perțea în videoclipul publicat pe YouTube.

Citește și: VIDEO Ce băutură se elimină cel mai rapid din organism. În cât timp puteți conduce în siguranță

 

”Rămâneam fără permisul de conducere. Contravenție, amendă 1.305 lei și 90 de zile fără permis. Eram obligat și la testul de redobândire. O să încerc după 10 minute să vedem dacă mai iese ceva”, a spus polițistul.

Etilotestul a arătat imediat după ce s-a băut o socată o alcoolemie de 0,25 la mie în sânge, dar după cinci minute aparatul indica 0.

Citește și: Cum poți să rămâi fără permis dacă bei această băutură fără alcool. Un polițist a făcut testul

Același lucru s-a întâmplat și după consumul înghețatei cu whisky, dispozitivul arătând o alcoolemie de 0.22 la mie, însă după cinci minute de așteptat se revenea la valoarea 0.

Iată, așadar, cum lucrurile se pot schimba de la un minut la altul. De aceea, este indicat să știți ce aveți voie să consumați și ce nu înainte de a vă urca la volan pentru a nu rămâne pieton.

Cum se prepară socata

Pentru o socată tradițională ca pe vremea bunicii, avem nevoie de:

  • 12-14 flori de soc mari cât palma, parfumate
  • 4 lămâi,
  • 10 litri de apă,
  • 1 kg de zahăr,
  • 10 boabe de orez (pentru fermentație) sau 5 grame de drojdie proaspătă.

Florile de soc se pun într-un borcan curat de 10 litri, fără urme de grăsime. Adăugăm apa şi lămâile tăiate felii și stoarse bine de suc în apă. Pentru a nu da un gust foarte amar, puteți pune doar pulpa de lămăie și fâșii din coaja galbenă. Partea albă a cojii este cea care dă gustul amar. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi.

Citește și: Șofer prins cu sticla de alcool la volan: „Recunosc, am consumat în jur de trei-patru beri”

A doua zi punem zahărul și boabele de orez sau drojdia, amestecăm bine, acoperim borcanul și lăsăm la fermentat încă 3-4 zile. Nu închideți complet borcanul pentru a lăsa socata să „respire”. Compoziția trebuie amestecată de cel puțin două ori pe zi. Când apa devine gălbuie și mirosul este plăcut trebuie să strecurăm sucul printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon. Socata este gata, se pune în sticle cu dop/capac, eremtic și se depozitează la loc întunecos și rece.

Pentru că socata se acidulează în sticle, nu agitați recipientul înainte de deschidere, scrie libertatea.ro.

Beneficiile socului și socatei

Proprietățile terapeutice ale socului au un efect extraordinar împotriva multor afecțiuni -florile și fructele sunt eficiente în tratarea bolilor degenerative, sunt eficiente în activarea sistemului imunitar. Socul calmează tusea și iritația căilor respiratorii, este folosit în combaterea rinitei, laringitei, faringitei sau bronșitei, protejează împotriva virușilor gripali.

Datorită efectului său antiseptic, ceaiul de soc este recomandat pentru reglarea tranzitului intestinal, eliminarea bacteriilor dăunătoare. Florile de soc ajută la scăderea trigliceridelor din sânge, precum și a nivelului de colesterol.

 Fructele pot fi consumate și pentru ameliorarea constipației, însă aici este nevoie de prudență. Prin efectul laxativ reglează tranzitul intestinal, inhibă apetitul și ajută la stimularea digestiei, fiind implicat în curele de slăbire.

Citește și: Care este alcoolemia care poate băga un șofer la închisoare. Valoarea la care se face dosar penal

Florile de soc se folosesc cu succes în curele de detoxifiere a organismului și înlăturarea problemelor renale, mai ales în cazul litiazei renale sau a nisipului la rinichi.

Având efect diuretic și sudorific contribuie la eliminarea apei și a toxinelor din organism, diminuează aspectul pielii de coajă de portocală. Este eficient în afecțiunile reumatice și artrită, alină durerile de încheieturi, previne apariția varicelor, se arată pe un site.

Pentru uz extern, sub formă de compresii cu infuzii se pot folosi pentru tratarea acneei, gutei, degerăturilor, furuncule, abcese, conjunctivite.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te