Tarifele RCA se vor scumpi: Persoanele fizice și firmele, vizate de majorare. Cu cât vor crește

DE Alin Crișan | 08.03.2023 - 21:37
Tarifele RCA se vor scumpi - Foto: Pexels Pixabay

Tarifele RCA se vor scumpi în lunile următoare. Persoanele fizice și firmele sunt vizate de majorare. Prețurile sunt exponențial mai mari față de anul 2022.

SHARE

Lista tarifelor de referință pentru următoarele șase luni, ce sunt luate în calcul de asigurătorii ce încheie polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) la stabilirea sumelor plătite de către posesorii de mașini, au fost publicate recent de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Tarifele RCA se vor scumpi

După cum reiese din raportul ASF, toate tarifele de referință, adică atât cele pentru persoanele fizice, cât și cele pentru firme, sunt mai mari decât cele stabilite în 2022.

Tarifele de referință ce vor fi folosite de asigurători pentru calcularea polițelor RCA până în toamnă sunt de găsit într-un raport publicat recent de ASF.

Datele conținute de raport arată o creștere a tuturor tarifelor, indiferent dacă vorbim despre cele destinate persoanelor fizice sau celor juridice. Toate tarifele de referință pot fi consultate în tabelul făcut de ASF.

Concret, un prim exemplu ar fi prima de referință pentru o poliţă RCA încheiată pe un an de zile, de persoanele fizice cu vârsta între 31 şi 40 de ani, ce deţin un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cm3, care acum este de 1.123 de lei, față de 933 de lei, cât a fost stabilit în 2022.

Citește și: FOTO Muzeul Mamei din România, unic în Europa: Cum arată locația dedicată femeilor

Apoi, în cazul unei persoane fizice cu vârsta cuprinsă între 41 și 50 de ani, pentru o mașină de până la 2.000 cm3, tariful de referință este 1.445 de lei, față de 1.261 de lei anterior.

Interesant este că raportul ASF conține acum și tarifele de referință pentru mașinile electrice deținute de persoanele fizice sau firme.

Concret, în cazul proprietarilor cu vârsta de până în 30 de ani, tariful pentru o mașină electrică este de 2.742 de lei, pentru cei cu vârsta între 31 și 40 de ani - 1.643 de lei, pentru cei cu vârsta între 41 și 50 de ani - 1.509 lei, pentru cei cu vârsta între 51 și 60 de ani - 1.397 de lei, pentru cei cu vârsta mai mare de 60 de ani - 1.440 de lei, în timp ce, pentru mașinile electrice deținute de firme, tariful de referință este de 2.736 de lei.

Pe de altă parte, pentru mașinile înmatriculate pe firmă cu capacitate cilindrică între 1.401 şi 1.600 cm3, tariful de referință RCA este de 1.435 de lei (înainte era 1.253 de lei).

Citește și: UE vrea să cumpere muniție de 2 miliarde € pentru Ucraina. Kievul avertizează că este insuficient

În plus, tariful de referință RCA pentru autovehiculele cu o masă mai mare de 16 tone deținute de firme este stabilit la 8.794 de lei (anterior era 8.240 de lei).

Ca de fiecare dată, potrivit ASF, tarifele de referință au fost calculate de către o firmă independentă, la calculul acestora ținându-se cont de mai multe date, inclusiv categoria de vehicule din care face parte (autoturisme, autovehicule de transport, motociclete, remorci etc.), tipul asiguratului (persoană fizică sau firmă), vârsta lui, dar și de caracteristicile vehiculelor (capacitate cilindrică ori număr de locuri).

Atenție! Tarifele de referință nu reprezintă nici tarife minime și nici maxime, ci doar niște indicatori de referință pentru asigurătorii care fac polițe RCA, dar și pentru cei asigurați.

Așadar, firmele de asigurări își fac propriile tarife, în funcție de aceste valori de referință.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te