Tanczos Barna despre cazul ursului Arthur: Prințul a vânat legal

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 11.05.2021 - 16:31
Poză de arhivă, cu valoare reprezentativă

Arthur nu a existat și dacă a existat nu era oricum cel mai mare din România, susține ministrul Mediului, Tanczos Barna.

SHARE

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, marți, concluziile controlului făcut de Garda de Mediu și de Garda Forestieră, explicând că ministerul nu are nicio informație legată de existența ursului Arthur, și că animalul ucis de prințul austriac era periculos și nici pe departe cel mai mare din România. 

Echipele de control au finalizat lucrările în cazul ursului din Ojdula, unde asociația de vânători, a cerut mai multe recoltări, au fost 3 dosare din care 2 respinse, iar în dosarul aprobat există procese verbale de daune pentru pagube cauzate de urs, a declarat  ministrul Tanczos, potrivit Digi24.

Toate rapoartele au fost cerute de Procuratură și DNA, a precizat ministrul explicând că nu poate să prezinte informații detaliate din acest motiv. Însă, a declarat acesta, „din aceste rapoarte concluzionăm că s-a aprobat recoltarea de urs brun în baza ordinului care aproba cele 140 de exemplare de intervenție și în baza aprobării care s-a emis de minister”.

„Ursul a fost recoltat la 22 de zile distanță de la ordinul de derogare. Seară se seară s-a urmărit modul în care ursul intră în gospodării sau intră în localitate. Trebuie să asigurăm punerea cu celeritate în executare în astfel de cazuri pentru că sunt cazuri de forță majoră.

În 13 martie a avut loc recoltarea, de către un cetățean străin, prințul, documentele depuse de către această persoană cu cetățenie austriacă au fost verificate, a avut autorizație de vânătoare și permis de port armă și legea a fost respectată”, a spus Tanczos Barna, care a precizat că vânarea ursului a avut loc la 2-300 de metri de prima casă, în afara ariei protejate. 

Citește și: Dana Săvuică: Am divorțat după ce am fost înșelată. Becali și Botezatu mi-au făcut avansuri

Derogarea, pe bază de proces verbal

Acesta a precizat, însă, că nu există poze sau materiale video cu ursul care cauza probleme. Derogare a fost dată doar pe bază de proces verbal, chiar dacă ar fi existat 22 de procese verbale de pagubă.

„Sunt 22 de procese verbale de pagubă în localitatea respectivă. 8.01.2021 ultima sesizare. Derogarea a fost dată pe data de 17.02.2021. Nu avem poză cu ursul care cobora în localitate. S-a dat aprobare pentru un exemplar și a fost extras un exemplar. Căutăm acum dovada indentificării ursului Arthur. Nu există film sau poze. Se spune că ursul venea în cursul serii. Este doar proces verbal. Nu există poze în perioada de monitorizare. Există doar după ce a fost recoltat”, a declarat Tanczos Barna.

Citește și: EXCLUSIV Dan Barna, reclamat de DLAF la DNA. Este suspectat de fraude cu fonduri UE

Totodată, ministrul Mediului a arătat că instituția pe care o conduce nu are nicio informație despre existența ursului Arthur: „la ministerul Mediului nu am găsit rapoarte de monitorizare, până în momentul apariției acestor informații în presă, ministerul nu a deținut nicio informație cu privire la existența ursului Arthur”. 

El a spus că a cerut un test ADN cu probe de la ursul ucis, pe care să le compare cu ADN de urs pe care l-ar avea asociațiile de monitorizare, și a cerut de asemenea, fotografii cu urși penru a vedea dacă în fotografia cu ursul ucis ar fi cu adevărat Arthur. 

Tanczos Barna a ținut să precizeze că ursul ucis de prințul austriac nu era cel mai mare din România. „El avea 593 de puncte și din câte știu ursul lovit de o mașină la Sovata avea 620 de puncte. Avem o populație superbă de urși bruni, am văzut poze superbe, în România există urși mult mai mari decât 593 de puncte”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te