Sute de hectare de mirişte, vegetaţie uscată şi stuf au ars în Delta Dunării. Ce se întâmplă acu?
Câteva sute de hectare de mirişte, vegetaţie uscată şi stuf au ars, luni, în zona ostrovului Tatanir, zonă de graniţă româno-ucraineană din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, din cauza unui incendiu.
Sute de hectare de mirişte, vegetaţie uscată şi stuf au ars în Deltă
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta a transmis că nu a primit niciun aviz din partea agricultorilor din zonă cu privire la intenţia de a igieniza terenul agricol prin incendiere.
Focul a fost observat şi anunţat la numărul unic de urgenţă 112 încă de la primele ore ale zilei, dar Serviciul de Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) al comunei Chilia Veche a susţinut că nu are nevoie de sprijin.
Citește și: FOTO Delta Dunării, invadată de șacali aurii. Vânătorii au autorizație să extragă 350 de exemplare
Purtătorul de cuvânt al ISU Delta, Daniel Năstase, a precizat, pentru AGERPRES, că situaţia s-a schimbat în jurul prânzului, aşa că pompierii militari ai Pichetului din Crişan şi un echipaj cu o autospecială care a intervenit dimineaţa în suburbia Tudor Vladimirescu, unde s-a înregistrat un alt incendiu, s-au deplasat spre zona afectată, acolo unde flăcările ar fi putut ajunge şi la pădure, potrivit unui apel primit din partea unui angajat al Direcţiei Silvice.
"Până în acest moment, noi nu am fost informaţi cu privire la intenţia vreunui agricultor să incendieze miriştea pentru a igieniza terenurile, o asemenea activitate fiind interzisă mai ales în perioada de caniculă", a menţionat reprezentantul ISU Delta.
El a estimat suprafaţa afectată de incendiu la 550 de hectare şi a precizat că flăcările care au afectat mirişte, culturi de grâu, vegetaţie uscată şi stuf, ameninţă în continuare liziera de pădure, din cauza vântului înteţit după-amiază.
Citește și: Tărâmul sălbatic din România care atrage mii de turiști. American: „Este o surpriză uriașă”
Potrivit sursei, până în prezent nu a fost stabilită o cauză probabilă a evenimentului.
Pe braţul Chilia al Dunării, zonă de graniţă româno-ucraineană, în apropierea ostrovului Tatanir, atunci când Dunărea este scăzută, societatea care asigură legătura navală între Tulcea şi Periprava intră în apele teritoriale ale Ucrainei pentru a efectua cursele pe fluviu, în condiţiile în care drumul care leagă suburbia Tudor Vladimirescu de satul Chilia Veche este deteriorat, iar porţiuni din acesta ar fi ale unor firme private.
Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea identifică din punct de vedere administrativ zona Tatanir cu ostrovul Tătaru, acolo unde o amenajare agricolă cu suprafaţa totală de 1.410,51 de hectare a fost concesionată în anul 2020 pentru o perioadă de 15 ani printr-un contract încheiat cu clauză suspensivă pentru o redevenţă de 1.100 de lei pe an.
Potrivit datelor publicate pe site-ul CJ, firma a refuzat să predea terenul autorităţii judeţene, iar în cauză este un litigiu.
Tatanir apare ca sat cu trei locuitori ai comunei Chilia Veche, însă în zonă s-au dezvoltat unităţi de cazare potrivit unor site-uri de turism, canalul Tătaru, de unde ar proveni şi numele satului Tatanir, fiind un loc preferat de pescari.
Amenajările agricole concesionate de CJ au fost de-a lungul timpului în atenţia plenului forului legislativ al judeţului, mulţi crescători de animale criticând faptul că unii concesionari le interzic accesul animalelor pe miriştile lor.
Incendierea vegetaţiei uscate pentru igienizarea terenurilor agricole se poate face doar în anumite situaţii, cu acceptul autorităţilor locale, judeţene şi cel al ISU Delta. În caz contrar, pe lângă amendă, firma care recurge la un astfel de procedeu pierde inclusiv subvenţia primită din partea Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură.
Delta Dunării, declarată Rezervaţie a Biosferei, este patrimoniu UNESCO, iar o parte din suprafaţa acesteia se regăseşte în Ucraina.