SUA poluează de două ori mai mult cu deșeuri plastice decât China și UE la un loc

DE Daniel Toșa | 02.12.2021 - 15:39
SUA poluează de două ori mai mult cu deșeuri plastice decât China și UE la un loc/FOTO: Unsplash

SUA este de departe cel mai mare poluator cu plastic din lume, potrivit unui raport publicat de Academia Națională de Științe, Inginerie și Medicină, comandat de Congres. SUA poluează cu plastic de două ori mai mult decât China și UE la un loc.

SHARE

Statele Unite reprezintă sub 5% din populația lumii, însă nivelul de poluare generat de deșeurile din plastic este enorm, arată cea mai recentă analiză prin care se cere dezvoltarea unei strategii naționale pentru rezolvarea acestei probleme.

Fiecare american generează anual 130 de kilograme de deușeuri de plastic. Din acest punct de vedere, pe locul al doilea se află britanicii, cu 98 de kilograme pe an. În Franța, media este de 43 de kilograme pe an. Problema deșeurilor de plastic reprezintă „o criză de mediu și socială”, avertizează Margaret Spring, președinte al grupului de experți care a redactat raportul.

Citește și: Ucigașul interlopului Caiac, eliberat după 11 ani de închisoare. Mavrichie: L-am omorât de frică

„Succesul miraculoasei invenţii a plasticului în secolul al XX-lea a produs şi un potop de deşeuri din plastic la nivel global, oriunde privim”, a constatat Margaret Spring.

Cel puţin 8,8 milioane de tone de deşeuri din plastic ajung în ocean în fiecare an în întreaga lume – echivalentul unui camion de gunoi aruncat în mare la fiecare minut, potrivit raportului. Dacă nu se vor lua măsuri urgente, sute de specii de pești ar putea fi prinse în deșeurile de plastic sau vor ingera microplastice.

Experții care au realizat raportul cer o strategie națională care să fie realizată până la finalul anului 2022.

Citește și: Gigi Becali, despre Nuțu Cămătaru: Când eram la cazino, îi ceream o sută-două sute de mii de euro

„Este cel mai cuprinzător şi copleşitor raport despre poluarea cu plastic publicat vreodată”, a opinat Judith Enk, preşedinta asociaţiei Beyond Plastics.

„Nu mai putem ignora rolul SUA în criza poluării cu plastic, una dintre cele mai mari ameninţări pentru mediu cu care se confruntă oceanele şi planeta noastră astăzi”, a declarat Christy Leavitt, directoarea de campaniei pentru materiale plastice din cadrul ONG-ului Oceana.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.