O echipă formată din studenţi de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii (FCI) a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) a reuşit să obţină locul I la Concursul Internaţional de Poduri „Design&Construct 2023”, desfăşurat la Universitatea Bogazici din Istanbul.
„Pregătirile pentru concurs au început în luna octombrie atunci când s-a lansat tema, iar până în decembrie s-a lucrat la proiectare şi la detaliile de execuţie.
Acceptul participării la concurs a venit la începutul lunii februarie, iar de atunci s-au căutat sponsori şi a început execuţia structurii în laboratoarele facultăţii. Confecţionarea elementelor podului s-a realizat în laboratoarele FCI de către studenţi împreună cu tehnicianul facultăţii”, a declarat şef lucrări dr. ing. Gheorghiţă Boacă.
Este a X-a ediţie la care participă o echipă de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii din Iaşi. În fiecare an au obţinut câte un premiu, însă acum au luat locul I pentru întreaga competiţie, bifând poziţiile de la rezistenţă, timp de montaj şi greutate-structură.
Echipa MIMAR
Echipa TUIASI a fost formată din studenţii Sorin Cristea Iochim, Mirabela Pătrar, Bogdan-Mihai Bodnar, Andreea-Mădălina Macovei, Adrian Ilucă şi Cosmin-Gabriel Deleanu. Toţi sunt studenţi în anul al IV-lea la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii, specializarea Căi Ferate Drumuri şi Poduri.
În realizarea proiectului li s-a alăturat şi Alessandro Piscciota, de la Universitatea di Palermo, care este masterand cu bursă Erasmus. Echipa a fost coordonată de şef lucrări dr. ing. Gheorghiţă Boacă, cadru didactic în cadrul facultăţii.
Pentru participarea la Concursul Internaţional de Poduri „Design&Construct 2023”, era nevoie de o echipă de doar cinci persoane, astfel încât au participat doar Sorin Cristea Iochim, Mirabela Pătrar, Bogdan-Mihai Bodnar, Andreea-Mădălina Macovei şi Adrian Ilucă. Echipa se numeşte MIMAR Team, numele provenind chiar de la iniţialele membrilor echipei.
În limba turcă, „mimar” înseamnă „arhitect”, iar Mirabela, membră a echipei, spune că numele le-a fost predestinat, pentru că „podurile se numesc şi lucrări de artă”.
Citește mai multe pe Ziarul de Iași.