Știi de ce te mușcă pisica atunci când o mângâi sau te joci cu ea? Explicația are rădăcini profunde

DE Daniel Toșa | Actualizat: 30.11.2024 - 10:01
Știi de ce te mușcă pisica atunci când o mângâi sau te joci cu ea? Explicația are rădăcini profunde - Foto: Profimedia images
Știi de ce te mușcă pisica atunci când o mângâi sau te joci cu ea? Explicația are rădăcini profunde - Foto: Profimedia images

Știi de ce te mușcă pisica atunci când o mângâi sau te joci cu ea? Mulți iubitori de pisici s-au întrebat, cel puțin o dată, de ce animalele lor de companie devin agresive și încep să muște în atunci când sunt mângâiate sau când se joacă.

SHARE

Deși comportamentul pisicilor poate părea imprevizibil, există o explicație pentru aceste reacții. Iată ce ar trebui să știe toți cei care au o felină acasă.

Știi de ce te mușcă pisica atunci când o mângâi sau te joci cu ea? Explicația are rădăcini profunde

Proprietarii de pisici au observat că animalele lor trec, uneori, de la o stare de afecțiune la una agresivă.

De obicei, atunci când o pisică mușcă, aceasta dorește să transmită un mesaj clar: nu mai vrea să fie mângâiată.

Deși adoră atenția, pisicile au limite, iar mângâierile prelungite le pot irita.

Astfel, atunci când animalul își schimbă brusc comportamentul, aceasta poate însemna că și-a pierdut răbdarea și îți cere, prin limbajul său corporal, să te oprești.

Citește și: A apărut prima carte pentru pisici. Ce limbaj este folosit și cum poate fi citită pentru animăluțe

Sursa foto: Profimedia images

Pentru a evita o mușcătură, proprietarii trebuie să învețe să recunoască semnalele pisicii. Dacă observi că urechile se orientează înapoi, coada se mișcă nervos sau pisica își întoarce capul brusc, este mai bine să îi acorzi puțin spațiu.

Când pisica mușcă agresiv, proprietarii trebuie să fie atenți la comportamentele asociate. Spre deosebire de joacă, o pisică agresivă poate avea postura rigidă, urechile aplecate și pupile dilatate. În aceste momente, nu este recomandată „corecția fizică”, deoarece pisicile nu vor înțelege motivul pentru care sunt pedepsite și ar putea reacționa negativ.

Explicația are rădăcini profunde

Mușcăturile nu sunt însă întotdeauna o manifestare a disconfortului. Pentru pisici, joaca înseamnă imitarea vânătorii, iar mușcatul și loviturile cu lăbuțele reprezintă moduri prin care își exersează instinctele naturale.

De mici, pisicile se joacă astfel cu mamele și frații lor, imitând prinderea și mușcarea prăzii.

Citește și: Cât de deștepte sunt pisicile, de fapt? Micile feline pot învăța cuvinte mai repede decât bebelușii

În timpul jocului, dacă pisica își folosește doar lăbuțele, fără să scoată ghearele sau să muște cu putere, este un semn că se simte în largul său. Proprietarii pot recompensa aceste momente de „joacă blândă” prin afecțiune sau recompense, stimulând astfel un comportament adecvat al prietenului blănos.

Sursa foto: Profimedia images

Pentru a încuraja un comportament pozitiv, este util să oferi pisicii tale jucării adecvate felinelor pe care să le poată mușca și pe care să își exercite instinctul de vânătoare, potrivit Fanatik.

Astfel, pisica își va canaliza energia asupra obiectelor destinate acestui scop, iar comportamentul său se va îmbunătăți în timp.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te