Potrivit acestora, este vorba de atacuri care au vizat mai multe state membre din Uniunea Europeană, printre care și țara noastră, care au folosit o insfrastructură complexă și pentru care s-au cheltuit sume impresionante.
Concret, întrunul dintre cazuri, specialiștii SRI au identificat peste 2.000 de servere reprezentând infrastructura de atac și estimează că fondurile cheltuite depășesc 100 de milioane de euro.
Potrivit acestora, entitatea statală din spatele atacurilor nu-și poate permite mai mult de 10 astfel de operațiuni anual, în primul rând din cauza costurilor ridicate.
”Au fost afectate instituții publice din România. S-au extras date, dar nu au fost create vulnerabilități de securitate națională. Scopul acestor atacuri a fost exclusiv spionajul cibernetic, respectiv furtul de informații secrete găzduite de infrastructurile strategice ale acestor țări. Nu s-a urmărit distrugerea acestor infrastructuri”, au susținut specialiștii SRI.
Ei au explicat că astfel de atacuri de o complexitate ridicată se bazează pe viruși de tip malware nedetectabile cu ajutorul soluțiilor de securitate cibernetică, aflate în prezent la dispoziția serviciilor secrete europene sau americane.
”Un astfel de atac a fost identificat chiar specialiștii SRI au reușit să-l identifice, dar nu folosind softuri dedicate, ci detectând anumite anomalii de comportament ale acestor viruși”, au punctat specialiștii SRI.
Ei au precizat că, începând cu anul 2016, s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de atacuri cibernetice asupra țării noastre, dar au subliniat că mai relevantă este complexitatea lor, iar aceasta a crescut și ea.