Șoferii sunt amendați cu 4.000 dacă nu pun în parbriz un semn obligatoriu. Ce prevede legea

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 07.06.2023 - 18:17
Șofer de camion Foto: Pexels.com
Șofer de camion Foto: Pexels.com

Șoferii care uită să pună în parbriz un anume semn prevăzut de legislația rutieră sunt pasibili de amendă în valoare de câteva mii de lei. Dacă îi oprește poliția pot fi amendați pe loc.

SHARE

Șoferii care transportă o anumită încărcătură și nu pun în parbriz un semn distinctiv pot fi aspreu sancționați. Legislația rutieră prevede amenzi de până la 4.000 de lei. 

Există 9 categorii de substanțe sau mărfuri periculoase care pot fi transportate cu autovehiculele

Șoferii care sunt amendați cu 4.000 dacă nu pun în parbriz un semn obligatoriu

Există o multitudine de semne care trebuie să fie amplasate pe autovehicule. Printre acestea, se află și unul reglementat de Acordul European și face referire la transportul rutier internațional de mărfuri periculoase. În condițiile în care șoferii nu au acest simbol lipit pe parbriz, riscă amenzi usturătoare, de până la 4.000 de lei. 

Fiecare transport în parte trebuie să aibă un anumit simbol amplasat pe caroserie sau parbriz. În caz contrar, conducătorii auto sau entitatea juridică care le-a încredințat autovehiculul potfi sancționați potrivit legii.

Amenzile sunt usturătoare, depinzând de categoria de risc din care face parte transportul. De data aceasta, este vorba despre un semn pe care trebuie să îl aibă autovehiculele cu ajutorul cărora se transportă deșeuri sau mărfuri periculoase.

Citește și: Amenzi de peste 700.000 de euro aplicate în ultimele 24 de ore de polițiști în 700 de infracțiuni

Șoferii ar putea să se trezească cu o amendă de la 2.000 de lei până la 4.000 de lei, dacă nu respectă legea și nu au în parbriz un anumit semn. Legislația în vigoare arată faptul că trebuie să existe semnul „D”, în condițiile în care se efectuează un transport de deșeuri.

De altfel, conducătorii auto care nu respectă această regulă, pot fi sancționați pe loc. Șoferii care transportă deșeuri periculoase trebuie să aibă, de asemenea, toate actele necesare asupra lor, pentru un astfel de transport, deoarece se vor cere la control! În categoria autovehiculelor care pot transporta astfel de mărfuri periculoase se numără camioanele, cisternele sau autotrenurile, scrie cancan.ro. 

Citește și: Amendă record pentru un tânăr șofer. Ce greșeli grave a făcut pentru 12.000 de lei

De reținut faptul că există 9 categorii de substanțe sau mărfuri periculoase care pot fi transportate cu autovehiculele. Șoferii trebuie să dețină următoarele documente:

– Licență de transport / execuție pentru astfel de vehicule (se depune cerere la A.R.R.);

– Un certificat e agreere pentru vehicul, eliberar de R.A.R.;

– Echipamentele necesare pentru acesta, în conformitate cu prevederile A.D.R.;

– Panourile și etichetele pentru semnalizare (semnele);

– Un certificat A.D.R.

Măsurile și sancțiunile se impun de autorități în funcție de categoriile de risc (există 3 categorii). Sancțiunea pentru lipsa unui semn pe parbriz face parte din a treia categorie.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te