Șofer român de autobuz, ucis de coronavirus în Londra. Primarul i-a adus un omagiu

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.04.2020 - 12:47

Un șofer român de autobuz din Londra a decedat de Covid-19, unul dintre cei 23 de șoferi morți la datorie în transportul public din capitala britanică. Cotidianul Mirror i-a dedicat un articol.

SHARE

Nicu Enciu, venit în Marea Britanie din România în căutarea unei vieți mai bune, a petrecut mai mult de 20 de ani lucrând ca pompier în țara sa de origine înainte de a muri de Coronavirus singur în spital, scrie Mirror

Născut în România, în ultimii patru ani el a lucrat ca șofer de autobuz în sudul Londrei, o muncă pe care o iubea.

În orașul său natal, Brăila, Nicu, în vârstă de 52 de ani, a lucrat mai bine de 20 de ani ca pompier. "El a salvat nenumărate vieți”, spune Gherghina Enciu, văduva lui îndurerată.

În urmă cu două săptămâni, Nicu a murit singur în spital de Covid-19 după ce și-a sunat soția și fiicele din România pentru a-și lua rămas bun.

El a dat familiei sale numerele PIN pentru cardurile sale bancare într-un ultim apel emoționant, după ce a auzit că va fi pus pe un ventilator medical.

"Mă duc la terapie intensivă și nu mă mai întorc", i-a spus el Gherghinei, potrivit rfi.ro.

Omagiul primarului

"Sunt devastat să aud că Nicu Enciu și-a pierdut tragic viața după ce a testat pozitiv pentru Coronavirus”, a spus Sadiq Khan, primarul Londrei, care i-a adus un omagiu.

Șofer de autobuz la Londra
În total 23 de șoferi de autobuz au murit la Londra infectați cu Coronavirus, sc crie rfi.ro

"La fel ca tatăl meu, el a venit în orașul nostru în căutarea unei vieți mai bune și a lucrat cu pasiune ca șofer de autobuz în sudul Londrei." a spus Khan, care este fiul unui imigrant pakistanez șofer de autobuz la Londra.

Moartea lui Nicu vine pe fondul temerilor crescânde pentru șoferii de autobuz și un număr mare de decese pentru lucrătorii din transportul public.

Cel puțin 29 dintre aceștia, inclusiv 23 de șoferi de autobuz, au murit în ultimele săptămâni după ce au testat pozitiv cu Coronavirus.

Primarul a solicitat guvernului să impună obligativitatea măștilor pentru călătorii care folosesc toate mijloacele de transport în comun pentru a proteja lucrătorii și să încetinească răspândirea virusului. Între timp, primarul a introdus gratuitatea călătoriilor cu autobuzul în Londra și urcarea pe ușa din mijloc pentru a proteja șoferii.

Șofer erou

Cel mai bun prieten și coleg de apartament al lui Nicu din Marea Britanie, Iulian Stroe, în vârstă de 52 de ani, este deja din nou la lucru după o perioadă de autoizolare.


Nicu Enciu a lucrat timp de 20 de ani ca pompier la Brăila

El se numără printre șoferii eroi care conduc autobuze, astfel încât lucrătorii cheie - în primul rând cei din Serviciul Național de Sănătate - să poată ajunge la serviciu. Sindicatele au criticat sever lipsa condițiilor de igienă și protecție pentru șoferi.

"Ca șoferi de autobuz suntem cu toții îngrijorați”, spune Iulian. "Dar trebuie să fiu puternic și trebuie să merg mai departe.”

Iulian, colegul de apartament al lui Nicu, este de aceeași vârstă cu regretatul său prieten și amândoi veneau din România. S-au împrietenit aici după ce s-au întâlnit la garajul de autobuz, doi lucători harnici care făceau ture lungi și discutau uneori la o bere.

 

Acum, cu zborurile aeriene suspendate, Iulian plănuiește un drum de 2700 de km până la Brăila cu trupul lui Nicu, astfel încât să poată avea o înmormântare ortodoxă românească.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te