Situația de la granița Ucrainei e de natură „să ne îngrijoreze”, spune Bogdan Aurescu

DE Edi Neagu | 09.12.2021 - 08:32
Bogdan Aurescu spune că NATO urmărește situația de la granițele Ucrainei. FOTO: Facebook

Ministrul român de externe susține că defășurarea imensă de forțe ale Rusiei arată o intenție de invazie.

SHARE

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat miercuri, la Digi24.ro, că situația din apropierea graniței dintre Ucraina și Federația Rusă este una „de natură să ne îngrijoreaze”. Acesta a spus că „nu putem să excludem niciun fel de evoluție a evenimentelor”, iar la reuniunile internaționale există „o anumită nervozitate care plutește în aer”. Ministrul de Externe al României a precizat că este important ca aliații nord-atlantici să descurajeze „orice fel de intenție agresivă” a Federației Ruse.

 

Declarațiile ministrului Bogdan Aurescu despre situația din Ucraina și poziția României:

„Am participat săptămâna trecută și la o importantă ministerială a NATO, la Riga, unde subiectul evoluțiilor din vecinătatea României a figurat pe primul loc. Au fost chiar două sesiuni de lucru, o reuniune în format aliat și a doua zi o altă reuniune la care am invitat și partenerii Ucraina și Georgia. Discuțiile au fost extrem de aplicate. Toți aliații și-au manifestat preocuparea pentru aceste evoluții de securitate, față de această desfășurare masivă de forțe și echipamente ale Federației Ruse în proximitatea frontierei cu Ucraina, iar mesajele au fost extrem de adecvate. 

Citește și: Taxa de solidaritate ar aduce numai 15 euro pe lună pentru fiecare pensionar sau bugetar

Cifrele concrete pot să difere în funcție de sursă. Ceea ce este cert este că avem o desfășurare masivă de forțe militare și echipamente rusești, care se construiește pe ceea ce s-a întâmplat în luna aprilie. S-a spus în acel moment că este cea mai mare desfășurare de la Războiul Rece încoace. Acela era un exercițiu. De data aceasta avem mai puține informații din surse ruse. Practic dacă ne uităm la declarațiile oficialilor și la ceea ce apare în presa rusă constatăm că avem mult mai puține informații și acest lucru este unul dintre factorii care prezintă preocupare pentru că nu avem o interpretare din sursă rusă a intenților și o explicație a motivelor pentru care are loc această desfășurare de forțe. 

Citește și: Masă rotundă cu tema Politica Europeană de Securitate. Eduard Hellvig: Ameninţările există

 

În luna aprilie spuneam că mare parte din echipamentele utilizate și chiar o parte din trupe au rămas pe teren. Se pare că acea infrastructură e utilizată acum de aceste noi forțe care sunt masate în număr foarte mare la frontierele Ucrainei. Prin urmare se încearcă, cel mai probabil, crearea unei presiuni la nivelul statului Ucrainean în vederea obținerii unor concesii politice legate de relația dintre Ucraina și Federația Rusă.

Există multe analize care s-au făcut în această perioadă, însă ce este esențial este că avem o desfășurare masivă de forțe, ea pare să indice o anumită intenție ofensivă care nu este încă materializată, iar acest lucru este de natură să ne îngrijoreze.

Noi nu putem să excludem niciun fel de evoluție a evenimentelor, nu ne dorim să existe un conflict de niciun fel, însă după cum ați putut constata atât la reuniunea ministerială NATO, cât și la OSCE, am putut să constat o anumită nervozitate care plutește în aer, inclusiv dacă ne raportăm la declarațiile pe care ministrul rus de externe le-a făcut la Stockholm.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te