Sindicaliștii din Educație: Este nevoie de cei 300 de lei pentru ca profesorii să-și cumpere măști

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 19.08.2020 - 12:03

Sindicaliștii din Educație sunt nemulțumiți că profesorii nu vor primi cei 300 de lei în plus din toamnă, susținând că, din acești bani, ar urma să-și cumpere măștile de protecție cu care vor trebui să stea în școli.

SHARE

Sindicaliştii au amenințat că există riscul ca în 14 septembrie, când începe anul şcolar, cadrele didactice să refuze să vină la şcoală în absenţa mijloacelor de protecţie şi a majorării salariale. FSLI a precizat că a primit astfel de semnale de la cei peste peste 165.000 de angajaţi pe care îi reprezintă. 

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ face un APEL PUBLIC către parlamentarii României prin care solicităm să respingă decizia Guvernului Orban de a nu majora salariile din educaţie, la data de 1 septembrie 2020, decizie luată prin  recenta OUG privind rectificarea bugetară. În medie, fiecare cadru didactic ar urma să primească în plus 300 de lei, bani din care îşi poate achiziţiona măştile de protecţie pe care va fi obligat să le poarte în timpul activităţii în unităţile de învăţământ. În anul şcolar 2020-2021, peste 10 mii de cadre didactice cu vârsta de peste 65 de ani şi alte aproximativ 40 de mii cu vârsta cuprinsă între 60 şi 65 de ani trebuie să se  întoarcă la catedră. Prin comparaţie cu alte sectoare socio-profesionale, educaţia are cei mai mulţi angajaţi care fac parte din categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire cu noul Coronavirus. Pericolul la care se vor supune colegii noştri este unul foarte mare pentru ei, dar şi pentru familiile lor, situaţie în care se află şi elevii şi familiile acestora, ca urmare a numărului mare de persoane care se vor întoarce în sălile de clasă”, au precizat sindicaliștii, într-un comunicat de presă citat de news.ro. 

Totodată, FSLI a cerut măsuri „foarte stricte și bine implementate, prin care elevii şi angajaţii din educaţie să beneficeze de toate condiţiile, astfel încât să nu fie expuşi îmbolnăvirii cu COVID-19. Autorităţile au obligaţia să asigure tuturor participanţilor la actul educaţional  măşti, dezinfectant, săpun şi toalete funcţionale, pe parcursul fiecărei zile de şcoală. Altfel transformăm unităţile de învăţământ în BOMBE EPIDEMIOLOGICE, chiar din prima zi de şcoală!”. 

Ei susţin că cei 300 de lei, în medie, trebuie să fie acordaţi cadrelor didactice de la data de 1 septembrie 2020, pentru că „aceştia sunt bani din care cadrele didactice îşi vor asigura măştile de protecţie absolut obligatorii”, iar întrucât nu există în acest moment bugetată această cheltuială, profesorii au ajuns în faţa acestei situaţii în care vor plăti pentru măştile de care au nevoie.

 „Educaţia nu este cârciuma sistemului bugetar, iar cadrele didactice nu cer majorarea salarială pentru a-şi achiziţiona case, obiecte de lux, maşini scumpe sau vacanţe exotice. Au nevoie de cei 300 de lei pentru a-şi cumpăra măşti de protecţie, dezinfectanţi şi materiale didactice. Tot ce îşi va achiziţiona fiecare persoană va fi folosit în scopul desfăşurării activităţii la clasă. Când se vor redeschide şcolile, se va deschide o cutie a Pandorei, de care niciun membru al Guvernului nu este acum conştient. Avem aproximativ 50 de mii de oameni, cu vârsta trecută de 60 de ani, aruncaţi în linia întâi. Aceştia sunt carne de tun, aşa cum vor fi de fapt toţi salariaţii din învăţământ!", a susținut Simion Hancescu, preşedinte FSLI. 

Amintim că pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, majorarea salariilor s-a devansat pentru 1 septembrie 2021.  

Premierul Ludovic Orban a declarat, în legătură cu salariile profesorilor, că „banii au fost prevăzuţi, doar că între timp avem o serie de alte categorii de cheltuieli care au fost absolut necesare. Faţă de bugetul iniţial în domeniul Sănătăţii a fost necesară o creştere extrem de mare a bugetului Sănătăţii cu aproximativ 9 miliarde de lei pentru a face faţă provocărilor generate de epidemie”. 

Premierul a făcut și o declarație cel puțin controversată atunci: „Când îţi scad venituri... e ca într-o familie. Dacă îţi scad veniturile şi abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ţi bei banii la cârciumă sau să îţi cumperi...”. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te