Ghebreyesu a avertizat totodată cu privire la „naţionalismul obtuz şi a acapararea de vaccinuri”.
Afirmaţiile sale vin la doi ani după ce OMS a fost notificată de primele cazuri de tulpină de virus care cauzează pneumonie în China. În cei doi ani, în întreaga lume s-au înregistrat 287 de cazuri de infectare cu covid-19. Dintre cei infectaţi, 5,5 milioane au murit.
Planeta a trecut în noul an în plină pandemie, în multe ţări existând restricţii şi autorităţile descurajând adunările. Coronavirusul a dus la închiderea graniţelor în unele zone, a despărţit familii şi în multe locuri a făcut să fie ceva de neconceput să ieşi din casă fără să porţi mască de protecţie.
În ciuda acestor lucruri, Ghebreyesu este optimist, el precizând că acum există mai multe soluţii pentru tratarea covid-19. El a avertizat însă că riscul ca virusul să evolueze creşte dacă va continua inechitatea în distribuirea vaccinurilor.
„Naţionalismul obtuz şi acapararea de vaccinuri de către unele ţări au subminat echitatea şi au creat condiţii ideale pentru apariţia variantei Omicron, şi cu cât continuă inechitatea, cu atât sunt mai mari riscurile ca virusul să evolueze în moduri pe care nu le putem preveni sau estima. Dacă punem capăt inechităţii, punem capăt pandemiei”, a adăugat şeful OMS, care a făcut referiri şi la rata scăzută a vaccinării împotriva covid-19.
Citește și: Un copil de trei ani, la spital de Revelion, după ce s-a ars cu petarde | Newsweek Romania
În timp ce majoritatea populaţiei a primit cel puţin o doză de vaccin în Europa şi în America, ţinta OMS de vaccinare a 40 la sută din populaţie în fiecare ţară până la sfârşitul anului 2021 nu a fost atinsă în majoritatea ţărilor din Africa.
Tedros Adhanom Ghebreyesu a criticat anterior ţările bogate pentru acapararea resurselor globale pentru vaccinare şi imunizarea cu schemă completă a majorităţii populaţiei în timp ce oameni din alte ţări aşteaptă să li se facă prima doză de vaccin.
Pentru 2022, OMS a stabilit un nou obiectiv: vaccinarea a 70 la sută din oamenii din toate ţările până în iulie, pentru a se pune capăt pandemiei.