Șeful ANPC cere restaurantelor să treacă ingredientele în meniu: „Vreau să știu ce conține shaorma”

DE Alin Crișan | Actualizat: 19.10.2022 - 23:12
Shaorma - Foto: Profimedia

Horia Constantinescu a menţionat că, dacă de pe eticheta unui produs ambalat aflăm ce conţine, acelaşi lucru trebuie să se întâmple şi cu mâncarea din restaurante.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Preşedintele Autorităţii Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, i-a răspuns miercuri preşedintele organizaţiei patronale nemulțumit că restaurantele trebuie să treacă în meniu toată lista de ingrediente.

“Şi până acum trebuiau să o facă. Acum sunt doar nemulţumiţi pentru că trebuie să aflăm într-adevăr ce ingrediente şi materii prime. Ciorba de burtă trebuie să se ştie din ce burtă este făcută, şaorma cu de toate trebuie să ştim ce înseamnă de toate, că poate în copilărie mâncam pelicanol lipici, poate unii dintre domniile lor se gândesc să pună în continuare această aromă. Nu credeţi că trebuie să aflăm ce mâncăm?”, a declarat preşedintele ANPC.

Citește și: 2,2 miliarde de € pentru România din fonduri UE pentru a combate scumpirea energiei

“Dacă pe eticheta unui produs ambalat aflăm atât materiile prime folosite, orice ingredient, inclusiv aditivii alimentari şi aflăm inclusiv aportul caloric, coeficientul caloric, de ce nu putem afla asta la restaurant? Am spus şi celor cu care ne-am întâlnit, din asociaţiile patronale din industrie, dacă desfac un pachet cu biscuiţi achiziţionat de pe raftul unui magazin, dacă pe etichetă găsesc toate aceste informaţii şi îl pun în farfurie şi îl vănd la restaurant, îl privez pe consumatorul de la restaurant de informaţiile pe care le-ar fi putut avea dacă ar fi achiziţionat de pe raft produsul. Cred că lucrurile trebuie aduse într-o zonă nediscriminatorie”, a afirmat Horia Constantinescu.

Preşedintele Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, Nicolae Bucovală, a criticat, marţi, ordinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor care prevede obligaţia de a scrie pe lista de meniu “când s-a născut porcul sau vita sau găină”, afirmând că acesta este ”caraghios”. El a menţionat că ordinul va intra în vigoare în 20 decembrie şi a susţinut că toate restaurantele vor fi închise pentru că nu se vor putea conforma.

Citește și: FOTO Cum a scăpat un clujean de problema facturilor la energie: Metoda îi nemulțumește pe vecini

“Cred că ANPC-ul vrea să ne transforme pe toţi în prozatori. Ordinul ANPC de a scrie pe lista de meniu şi când s-a născut porcul sau vita sau găina mi se pare caraghios. Şi dumneavoastră aţi fost în toată lumea şi noi mai mergem pe unde apucăm, dacă avem profit după o vară, dar nu am văzut nicăieri în lume o asemenea listă de meniu, credeţi-mă. Este imposibil să o facem. Intră în vigoare pe 20 decembrie. Înseamnă că ne vor închide pe toţi pentru că nu le putem face”, a precizat Bucovală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te