Secția economică a Academiei: securiști și comuniști girează naționalizarea Pilonului II de pensii

DE Mircea Marian | Actualizat: 17.06.2020 - 13:13
Mugur Isărescu conduce o secție economică a Academiei plină de personaje expirate

Un raport al Academiei Române, publicat azi în presă, propune naționalizarea banilor destinați Pilonului II de pensii și revenirea la impozitarea progresivă. Acest raport este girat de secția economică a Academiei, dominată de securiști și cadre ale fostului partid comunist.

SHARE

Raportul secției de științe economice a Academiei, care își propune să indice soluții la criza economică de după epidemia de coronavirus, cere: “oprirea plăților către fondurile de pensii din pilonul 2 (2020-2021), economii mari la bugetul de stat; mai mult orientarea celor 13,5 miliarde de EUR disponibile la Fondurile private de pensii către susținerea unor afaceri strategice de stat (după exemplu măsurile adoptate de Guvernul finlandez)“. 

Documentul, publicat de site-ul Hotnews, mai propune: 

- impozitarea progresivă a veniturilor

- “taxarea companiilor digitale în țara în care sunt obținute veniturile – vizând giganții americani GAFA (Google, Amazon, Facebook și Apple) şi a altor companii care, de obicei, plătesc taxe în paradisuri fiscale sau țări cu fiscalitate extrem de redusă“

Newsweek România vă arată cine sunt membrii secției “de științe economice, juridice și sociologie“ care girează asemenea propuneri.

1) Legături cu Securitatea Secția este condusă de Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. CNSAS a cerut, recent, Curții de Apel, să stabilească faptul că Isărescu a fost colaborator al Securității.

2) Fost ofițer de securitate Din secție face parte Daniel Dăianu, care, potrivit propriilor declarații a fost ofițer al direcției de informații a Securității. Și părinții săi au făcut parte din Securitate, tatăl său fiind colonel, iar mama având gradul de locotenent-colonel. Dăianu susține însă că ar fi plecat din această instituție după doar trei ani, în 1978. 

3) CADRU PCR Președinte de onoare al secției este Tudorel Postolache, școlit la Moscova, fost prorector al “academiei“ de științe politice care pregătea cadrele PCR și favoritul lui Ion Iliescu. A făcut Facultatea de Economie la Moscova, unde a fost atât de strălucit încât i s-a oferit ocazia să‑și ia și doctoratul la Universitatea Lomonosov, în 1959. La începutul anilor ’70, Postolache a fost numit pro-rector al Academiei Ștefan Gheorghiu, instituția de învățământ superior folosită de regimul comunist pentru pregătirea nomenclaturiștilor de partid și de stat. 

4) CADRU PCR Emilian Dobrescu, alt absolvent al Universității de la Moscova, în anii ’50, a intrat în Academie la începutul anilor 90. A fost președinte al Comitetului de Stat al Planificării (CSP), între 1981 și 1982. CSP era instituţia care coordona activitatea de planificare a economiei şi repartiza materiile prime şi produsele necesare diferitelor ramuri şi subramuri ale economiei.

5) CADRU PCR Gheorghe Zaman, membru corespondent al Academiei, a lucrat între 1973 și 1979 la Moscova, la Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (C.A.E.R.)

6) CADRU PCR Aurel Iancu, fost redactor șef la serviciul de presă al ministerului Industriei Grele, între 1958 și 1959. Ulterior a lucrat la un institut al “academiei“ de științe politice care pregătea cadrele PCR

În total, în această secție sunt 11 membri plini și corespondenți. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te