Din momentul instituirii stării de urgență și până în momentul restrângerii drastice a slujbelor religioase, au fost mai multe cazuri, devenite publice, în care preoți ortodocși au ignorat măsurile legiferate de autorități, menite a ține sub control noul coronavirus.
Unii reprezentanți ai BOR au continuat să-i împărtășească pe enoriași cu aceeași linguriță nedezinfectată, în disprețul normelor stricte de igienă necesare într-o astfel de situație.
Nu se știe exact care sunt consecințele unei astfel de atitudini, nu există o estimare a persoanelor care s-au infectat la aceste slujbe, dar un lucru este cert: o instituție guvernamentală trebuia să ia măsuri legale, pentru ca astfel de situații să nu aibă loc. Numele instituției este Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC), este condusă de Victor Opaschi, un vechi politician FSN-ist, fost confident al lui Ion Iliescu, pe care guvernarea PNL din prezent se chinuie să-l schimbe din funcție, fără sorți de izbândă.
Citește și:
„Umbra” lui Ion Iliescu este de neclintit din Guvernul Orban
Patriarhul Daniel blochează depesedizarea dorită de Iohannis. Cazul Victor Opaschi
În data de 23 martie a.c., Newsweek România a timis SSC o solicitare de informații publice, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public. Am adresat următoarele întrebări:
- Ce măsuri ați dispus și desfășurat în această perioadă de criză pentru a vă asigura că politicile Guvernului din care faceți parte sunt implementate de către cultele religioase?
- Ce măsuri concrete ați luat?
- Cum comentați numeroasele cazuri de prelați ortodocși, printre care și ÎPS Teodosie, care, în plină epidemie de coronavirus, au împărtășit cu aceeași linguriță sute de oameni, printre care și mulți copii.
În data de 27 martie a.c, am primit răspuns la întrebările noastre, sub semnătura secretarului de stat Victor Opaschi. Răspunsul este destul de vag. Opinia publică nu află din el care au fost măsurile concrete luate de SCC pentru a determina cultele religioase să respecte deciziile autorităților.
Vă prezentăm în cele ce urmează răspunsul lui Victor Opaschi:
În rezumat, șeful SSC ne informează că:
- Se află în legătură permanentă cu conducătorii cultelor religioase și cu reprezentanți ai autorităților centrale și locale pentru a găsi cele mai potrivite soluții pentru adaptarea vieții religioase în conformitate cu prevederile stabilite de ordonanțele militare, care instituie măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului COVID- 19 (Atribuție prevăzută expres în legislația care asigură funcționarea SSC)
- Pentru înlesnirea luării unor decizii în mod rapid și eficient, a facilitat legăturile directe între conducătorii cultelor și cei ai instituțiilor implicate direct în combaterea răspândirii epidemiei. (Se repetă informația de mai sus)
- A propus Secretariatului General al Guvernului măsuri pentru sprijinirea unităților de cult, având în vedere că, din cauza restricțiilor impuse, acestea nu mai beneficiază de contribuții din partea credincioșilor. (Ce sume?)
- A discutat cu reprezentanții cultelor o serie de măsuri de ordin social în favoarea credincioșilor cultelor respective, pentru a ajuta persoanele cu nevoi. (Despre ce măsuri este vorba?)
- Monitorizează atent evenimentele care au loc în domeniul vieții religioase din țara noastră, iar atunci când au fost abateri de la dispozițiile stabilite prin ordonanțele militare, instituția noastră, în colaborare cu instituțiile de resort, s-a implicat în rezolvarea punctuală a acestora.(Despre ce abateri este vorba, la ce cazuri concrete se face referire?)
- Ține permanent legătura cu organele de conducere ale cultelor pentru a rezolva situațiile care pot apărea în contextual acestei crize și pentru a evita orice manifestare care poate duce la încălcarea prevederilor legale în vigoare. (Se repetă informația de la primul punct)
- Postează pe site-ul instituției actele normative emise de statul român în efortul de combatere a răspândirii virusului COVID- 19.
De remarcat că răspunsul nu identfică nicio acțiune concretă întreprinsă de SSC pentru ca Biserica să ia măsurile impuse în scopul prevedenirii COVID-19. A doua adresă a Newsweek România, în care am solicitat SSC să precizeze în mod concret aceste măsuri, nu a mai primit un răspuns oficial până la ora scrierii acestui articol.
Șeful instituției, Victor Opaschi, repetă de trei ori că ”a facilitat legături”, atribuție prevăzută în mod expres în HG nr. 44/2013 de organizare și funcționare a Secretariatului de Stat pentru Culte. Art. 4 alin. (1) prevede în mod explicit că ”Secretariatul de Stat pentru Culte are următoarele atribuţii: 1. asigură relaţiile statului cu toate cultele şi asociaţiile religioase din România”)
Important de menționat că, pentru a justifica lipsa unei intervenții mai ferme în relația cu BOR și celelalate culte religioase, Victor Opaschi invocă Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Aceasta în ciuda faptului că România şi încă trei state membre ale Consiliului Europei - Republica Moldova, Letonia şi Armenia-, au cerut activarea articolul 15 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care permite derogări de la aplicarea acesteia, în condiţiile stării de urgenţă decretate ca urmare a coronavirusului, încă din 20 martie.
Concret, articolul 15 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prevede că ”în caz de război sau de alt pericol public care ameninţă existenţa unei naţiuni”, un stat membru ”poate lua măsuri derogatorii de la obligaţiile prevăzute în Convenţie, în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu contravină altor obligaţii care decurg din dreptul internaţional”.
Nu a știut Victor Opaschi că Guvernul din are face parte a făcut această solicitare pe perioada stării de urgență?
Relație specială cu Patriarhia
În condițiile în care SSC nu a făcut prea multe pentru a determina Biserica Ortodoxă Română să se supună legii, nu este de mirare faptul că Patriarhia a ezitat să ia măsurile necesare, stabilite de autorități la începutul stării de urgență.
”Obișnuită să apeleze în astfel de momente la Victor Opaschi pentru a bloca decizii defavorabile Bisericii, Patriarhia Română a reacționat și a acceptat restricțiile abia când presiunea mediatică a fost foarte mare”, ne-au declarat surse confidențiale. „ Victo Opaschi se ascunde în spatele legislației (care de altfel nu mai e în vigoare pe perioada stării de urgență) pentru a ascunde faptul că nu a întreprins nicio acțiune pentru a se asigura că cele 18 culte religioase și cele 40 de asociații religioase (împreună acoperă întreaga populație a României, țară în care ateii sunt sub 2%) respectă întru-totul prevederile stării de urgență până la nivel de credincios”, au ma precizat sursele citate.
Potrivit informațiilor Newsweek România, Victor Opaschi nu vrea să își strice relația cu cultele și să le impună măsuri dure, chiar dacă acestea sunt legale și necesare în acest context. În special, este importantă relația acestuia cu Patriarhul Daniel, care l-a decorat în multe rânduri și care îl susține pe această funcție, tocmai pentru că nu pune probleme Patriarhiei.
Concret, Opaschi a fost tolerat în mai multe guvernări succesive, inclusiv în Guvernele Orban, doar pentru că este susținut de Patriarhul Daniel. Ca secretar de stat pentru culte de mai bine de 8 ani, Opaschi este demnitarul prin care BOR se asigură că interesele sale nu sunt puse în pericol de schimbările guvernamentale.
Surse din cadrul Secretariatului General al Guvernului susțin că premierul Ludovic Orban este nemulțumit că nu poate numi lîn fruntea SSC un reprezentant al PNL din cauza opoziției Patriarhului Daniel. De altfel, Opaschi a fost salvat de Patriarhul Daniel de la mai multe demiteri dorite de mai mulți premieri, Dacian Cioloș, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și Ludovic Orban.