Se interzic toate acțiunile Hezbollah în Germania

DE Deutsche Welle | 02.05.2020 - 19:35

Susținătorii grupării libaneze Hezbollah sunt obligați să-și înceteze activitatea în Germania. Ministrul federal de Interne, Horst Seehofer, a emis o interdicție de funcționare pentru mișcarea islamistă șiită.

SHARE

Din primele ore ale dimineții, poliția germană a demarat razii în mai multe landuri federale împotriva organizației șiite, după cum a anunțat pe Twitter Ministerul de Interne de la Berlin.

Sunt controlate sediile asociațiiilor musulmane și moscheile. În vizorul autorităților germane se află patru asociații acuzate că ar aparține grupării Hezbollah, considerată organizație teroristă.

Ministrul german de Interne, Horst Seehofer (CSU), a interzis anterior, conform informațiilor departamentului pe care îl conduce, activitățile Hezbollah în Germania. Decizia este practic o interzicere a Hezbollah, care nu dispune de structuri proprii oficiale în Republica Federală.

Organizația, care operează în principal din Liban, este acuzată că folosește violența și atacurile împotriva statului Israel. Mișcarea pro-iraniană libaneză contestă dreptul de existență al Israelului și cere deschis distrugerea violentă a acestui stat, a declarat Seehofer pentru cotidianul de mare tiraj „Bild".

„Activitățile ei criminale și planificarea de atacuri au loc inclusiv pe pământ german." Seehofer a mai subliniat: "Face parte și din responsabilitatea noastră istorică să combatem aceste fenomene cu toate mijloacele aflate la dispoziția statului. Este o rațiune de stat a Germaniei."

Razii în moschei și asociații musulmane

Autoritățile de securitate estimează că în Germania ar fi asociate cu Hezbollah până la 1050 de persoane. Acestea s-ar întâlni mai ales în cadrul unor asociații locale de pe lângă unele moschei.

Un motiv pentru demararea acum a investigațiilor de către responsabilii germani împotriva celor patru asociații musulmane din Berlin, Dortmund, Bremen și Münster ar fi și așteptata implicare a Hezbollah în așa-numita zi Al-Quds, în care au loc demonstrații împotriva Israelului. Această zi cade anul acesta pe data de 16 mai.

Guvernul german și-a înăsprit poziția față de Hezbollah deja de la sfârșitul lui septembrie 2019, când a împuternicit Procuratura federală să urmărească penal acțiunile grupării libaneze. Astfel, procurorii federali pot deschide anchete împotriva unor persoane suspectate că ar fi membre ale unei organizații teroriste externe. Toate cele patru asociații musulmane amintite s-ar afla de mai mulți ani sub observația autorităților germane de securitate internă.

SUA și Israelul salută măsura

Israelul și SUA au lăudat măsura luată de Germania. „Salutăm acest pas deosebit de important și de judicios făcut de Germania în lupta împotriva terorismului internațional", a postat ambasadorul israelian la Berlin, Jeremy Issacharoff, pe Twitter.

Ambasadorul SUA la Berlin, Richard Grenell, a precizat: „Decizia luată de guvernul german arată determinarea Occidentului de a combate amenințarea globală reprezentată de Hezbollah."

Grenell a făcut apel și la alte state din UE să ia măsuri similare și a cerut celor 27 de țări membre ale blocului comunitar să sprijine extinderea listei UE cu organizații teroriste și să interzică total Hezbollah.

„Suntem dispuși să colaborăm cu Republica Federală și cu toți partenerii europeni, în domeniul urmăririi penale și schimbului de informații secrete, pentru a anula Hezbollah orice spațiu de acțiune în Europa."

UE consideră Hezbollah organizație teroristă

Aripa militară a Hezbollah este considerată din 2013 organizație teroristă de către Uniunea Europeană. SUA și Israelul au făcut de multă vreme presiuni asupra Germaniei pentru a interzice complet Hezbollah. Israelul acuză organizația șiită libaneză de comiterea a numeroase atacuri împotriva sa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te