Scandalurile care au marcat mandatul lui Carmen Dan la şefia MAI

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 15.07.2019 - 14:55
Carmen Dan/Foto: Inquam Photos

Carmen Dan și-a dat demisia astăzi demisia din funcția de ministru de Interne. În cei doi ani şi jumătate de mandat, de numele lui Carmen Dan s-au legat mai multe controverse şi scandaluri, precum „microfonul găsit în priză” și protestul Diaspora din 10 august.

SHARE

Dan a fost numită ministru de Interne în ianuarie 2017. Scandalurile lgate de numele său au început cu cel al microfonului pe care ministrul a pretins că l-a găsit într-o priză din locuinţa de protocol. Carmen Dan a depus, la sfârşitul anului 2017, o plângere la Parchetul General care a deschis un dosar penal pentru violare de domiciliu, după ce ministrul a găsit în casa sa un dispozitiv de ascultare ascuns într-o priză.

"Era un dispozitiv în perete. Nu era un dispozitiv la vedere pe care să îl poţi vedea în mod normal. Am considerat că este un aspect care are atribuţiile şi competenţa necesară. Am descoperit dispozitivul azi-după amiază, când am vrut să pun telefonul în priză. După-amiază. După şedinţa de Guvern. Dispozitivul nu era vizibil, consider că este o precizare importantă. La domiciliu este un spaţiul meu privat. Este un dispozitiv funcţional", a declarat Carmen Dan la acel moment, potrivit Mediafax

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Serviciului Romând de Informaţii, Ovidiu Marincea, a afirmat că dispozitivul de înregistrare provine, din primele informaţii, din zona privată, fiind vorba de un "dispozitiv ieftin, care poate fi cumpărat cu 200-300 lei de pe orice site".

Citește și: AUDIO Carmen Dan și-a dat demisia din funcția de ministru de Interne

Momentul care a marcat mandatul lui Carmen Dan a fost cel din data de 10 august 2018, ministrul fiind acuzat atunci de către o mare parte a opiniei publice şi de către societatea civilă de faptul că a dat ordin ca jandarmii să intervină violent pentru dispersarea manifestanţilor din Piaţa Victoriei. În urma intervenţiei violente a jandarmilor, a fost constituit şi un dosar penal, care nu a fost însă trimis în judecată nici măcar acum.

Mai mult, Parchetul General a declinat dosarul, după aproape un an, către DIICOT, pe motiv că ar conţine fapte ce ţin de siguranţa naţională. Tot după episodul „10 august”, primarul general al Capitalei Gabriela Firea i-a cerut demisia, solicitarea edilului nu a avut însă succes, Dan fiind susţinută de fostul preşedinte al partidului, Liviu Dragnea.

Cel mai răsunător scandal este cel prin care Carmen Dan şi fostul premier Mihai Tudose şi-au adresat cuvinte grele, fie pe Facebook, fie prin intermediul presei. Fostul premier a numit-o pe Dan „minicnoasă, agresivă şi incompetentă”, iar replica ministrul nu a întârziat să apară, Tudose fiind numit „bădăran securist”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te