A doua zi a lunii aprilie este una binecuvântată dar este și o zi care adună multe rele. În tradiția populară sunt o serie de credințe și superstiții stranii despre această zi.
Fiind o zi de marți, toată lumea știe că acum se adună 3 ceasuri rele. Însă este și o zi plină de energie, dedicată activităților grele și proiectelor care presupun un efort susținut.
Sărbătoare religioasă 2 aprilie. Semnificațiile mistice ale acestei zile. Ce trebuie să faci?
Fiind patronată de Marte, zeul războiului și al acțiunii, marțea este o zi potrivită pentru acțiuni îndrăznețe, pentru schimbări mari și pentru investiții.
Este o zi bună pentru tot ceea ce ține de activitățile tipic masculine și de sport. Marte este zeul acțiunii, astfel că multe proiecte noi care încep marțea au mai multe șanse de succes.
Citește și: Cum treci de ”ceasurile rele” de marți. Superstițiile românilor despre ghinionul din această zi
Ceea ce se discută lunea, este bine să fie parafat marțea, astfel încât afacerea să meargă bine toată săptămâna. În Roma Antică, multe afaceri erau discutate în ziua de marți și se făceau plățile importante.
Totodată, în zilele de marți ne putem ocupa de lucrurile care necesită curaj și care presupun anumite riscuri, deoarece energia lui Marte ne va ajuta să trecem peste greutăți.
Cu toate acestea, exista credința că marțea există trei ceasuri rele, spre seară, patronate de Marte, care punea la grea încercare pe cei care nu știau să își apere bunurile, banii și casa sau familia.
Odată cu trecerea la creștinism, ziua de marți își schimbă semnificația și devine dintr-o zi bună și norocoasă, o zi aducătoare de ghinion. Acest lucru este legat de pomenirea unuia dintre cei mai cinstiți sfinți din calendarul nostru bisericesc, Sf. Ioan Botezătorul.
Tradiția creștină spune că marțea este ziua în care se pomenesc proorocii și îndeosebi Sf. Ioan Botezătorul, cel care, după cum se arată în Biblie, ne ferește de ceasul rău, de răufăcători și de ispita celui viclean, scrie libertateapentrufemei.ro.
Cine este Sfântul Tit, sărbătorit pe 2 aprilie?
Sfântul Cuvios Tit este pomenit în calendarul creştin ortodox la 2 aprilie.
Sfântul Tit a fost monah încă din tinereţe, având multă smerenie şi ascultare în viaţa de obşte. A fost hirotonit preot, fiind vestit pentru blândeţea şi dragostea sa de oameni.
Citește și: Cine este Maria Egipteanca, sfânta ajutată de Maica Domnului
Pentru curăţia sa, "a fost şi făcător de minuni, stâlp însufleţit şi nemişcat s-a arătat Sfintei Biserici, care era tulburată de eresul luptării de icoane. Şi lăsând ucenicilor săi exemplu de viaţă pustnicească, s-a dus către Domnul".
* Sfinţii Mucenici Amfian şi Edesie, doi fraţi originari din Libia, au trăit în timpul împăratului Maximian (250-310). Au suferit moarte martirică pentru credinţa în Hristos, scrie Agerpres.