Sărbătoare mare pe 5 aprilie. Doi sfinți sărbătoriți azi. Ce tradiție trebuie să respecte femeile?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 04.04.2024 - 15:44
Sărbătoare mare pe 5 aprilie. Doi sfinți sărbătoriți azi. Femeile trebuie să respecte tradiția Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Sărbătoare mare pe 5 aprilie. Doi sfinți sărbătoriți azi. Femeile trebuie să respecte tradiția Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Pe 5 aprilie este sărbătoare mare în calendar. Românii postesc în această zi și se roagă pentru sănătate. Femeile trebuie să respectă o tradiție de sute de ani. Ritualul le ajută să îndepărteze ghinionul din jurul lor.

SHARE

În fiecare an, pe 5 aprilie, în calendarul ortodox sunt sărbătoriți doi sfinți importranți. Tradiția populară spune că trebuie să respeci anumite ritualuri pentru a avea belșug în casă si pentru a fi ferit de ghinion. 

5 aprilie este o zi de vineri, în anul 2024. Iar orice persoană care va ține post în acestă zi își va putea îndeplini dorințele. 

Sărbătoare mare pe 5 aprilie. Ce tradiții trebuie respectate în această zi?

Cine ține post vineri își curăță trupul și sufletul și are parte de zile bune, este ferit de rele și va atrage binele și norocul în casa lui.

Vinerea se ține cu credință, este bine să te rogi. La fel ca și duminică trebuie să ai un moment de odihnă. Cine cinstește astfel sfânta vineri va avea parte numai de lucruri bune și va fi ajutat de Dumnezeu.

Vinerea trebuie să mănânci puțin, de post, trebuie să vorbești puțin, trebuie să te ferești de orice sfadă sau gâlceavă și să te ferești de vin. 

Citește și: Ce este interzis să faci în ziua de vineri ca să nu ai ghinion. Tradiția respectată de femei

Tradiția populară mai spune că gospodinele nu aveau voie să coace pâine și nici să facă borș. Altfel atrăgeau bolile și relele asupra casei.

În trecut, bătrânii spuneau că vinerea nu se făcea curat, nu se mătura și nu se arunca cenușa din sobă, că aruncai tot norocul și binele din casă.

Fetele și femeile erau învățate să nu se spele pe cap vinerea, să nu se gătească, să nu folosească sulemeneli sau farduri, cum le zicem azi.

Sărbătoare mare pe 5 aprilie. Cine sunt sfinții sărbătoriți azi?

Sfinţii Mucenici Teodul şi Agatopod sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox în ziua de 5 aprilie.

Sfinţii Teodul şi Agatopod au trăit în vremea împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305).

Agatopod era diacon în Biserica din Tesalonic, iar Teodul avea slujba de citeţ: "Agatopod era cu rânduiala diacon, bătrân de ani şi foarte înţelept, împodobit cu cărunteţe, iar Teodul era citeţ, tânăr şi frumos la faţă, fiind în anii tinereţii şi vieţuind în curăţie şi fără de prihană, fiu al unor cinstiţi părinţi creştini, care avea fraţi după trup, pe Capiton, Mitrodor şi Filostorghie, toţi desăvârşiţi dreptcredincioşi către Dumnezeu". 

Citește și: Cine e Sf Iosif Imnograful?

În timpul persecuţiilor împotriva creştinilor cei doi clerici au fost prinşi şi aduşi la judecată înaintea guvernatorului cetăţii, Faustin. Nu şi-au lepădat credinţa nici în urma ameninţărilor nici a cuvintelor amăgitoare şi au fost aruncaţi în temniţă la un loc cu răufăcătorii.

Din închisoare au fost scoşi de mai multe ori la judecată de autorităţi, timp în care şi-au mărturisit cu tărie credinţa.

Foto: doxologia.ro

La a treia cercetare, sfinţii n-au mai răspuns nimic, decât: "Suntem creştini şi anume pentru numele lui Hristos, toate voim a le pătimi".

"Atunci ighemonul, cu faţa mâhnită, a hotărât asupra lor munci de moarte: 'Teodul şi Agatopod, care n-au voit să aducă jertfă idolilor, să se arunce în mare!' Şi, luându-i ostaşii, i-au dus la mare şi, legându-le mâinile înapoi şi pietre grele la grumaji, i-au pus în corabie. Într-acel ceas s-a adunat o mulţime de prieteni, de vecini şi necunoscuţi, dintre care unii se tânguiau pentru un sfârşit ca acela, iar alţii cu laude fericeau pe vitejii ostaşi ai lui Hristos, că au sfărâmat capul vrăjmaşului şi mor cu osârdie pentru dreapta credinţă". (Vieţile Sfinţilor)

Citește și: Cine este Maria Egipteanca, sfânta ajutată de Maica Domnului

Şi, luându-i ostaşii, i-au dus la mare, dar mai marelui cetăţii i s-a făcut milă de ei şi a trimis în urma lor un bărbat vestit, Fulvie, "sfătuindu-i ca numai tămâie să aducă idolilor şi vor scăpa de la moarte, iar ei nu încetau a chema pe Iisus Hristos şi de idolii cei necuraţi lepădându-se". 

După multă sfătuire şi îndemnare, pentru că aceşti doi sfinţi bărbaţi nu se plecau la sfatul celor puternici ai timpului, au început mai întâi pe Sfântul Agatopod a-l arunca în mare. Iar el, căutând la cer, a strigat cu glas mare: "Cu acest al doilea botez se spală toate greşalele noastre şi mergem la Iisus Hristos curaţi!" Zicând sfântul aşa, l-au aruncat în mare, iar după dânsul şi pe Sfântul Teodul.

Sfinţii mucenici Teodul şi Agatopod şi-au sfârşit nevoinţa, fiind aruncaţi în mare cu pietre grele legate de grumaz. Iar marea, primind trupurile sfinţilor, în acelaşi ceas le-a scos cu valurile la uscat, dezlegate de legături şi de pietre, fiind foarte luminate, scrie Agerpres.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te