SĂRBĂTOARE 25 MAI: A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Povestea Sfântului Proroc

DE Florentina Enache | Actualizat: 24.05.2024 - 12:41
SĂRBĂTOARE 25 MAI: A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Povestea Sfântului Proroc - Foto: Profimediaimages.ro (Imagine cu caracter ilustrativ)

Sărbătoare cu cruce neagră, mâine, 25 mai. Biserica prăznuiește a treia aflare a cinstitului Cap al Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

SHARE

Biserica Ortodoxă prăznuiește a treia aflare a cinstitului Cap al Sfântului Proroc Ioan Botezătorul în ziua de 25 mai.

Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a fost ucis din ordinul tetrarhului Irod Antipa, fiul regelui Irod cel Mare, care a condus Galileea şi Pereea între 4 î.Hr. și 39 d.Hr.

Ioan Botezătorul, cel care chema poporul evreu la botezul pocăinţei, lăsarea păcatelor şi apropierea de Dumnezeu, l-a mustrat public pe Irod Antipa pentru căsătoria cu soţia fratelui său, Irodiada.

Irod și fiica Irodiadei au ordonat tăierea capului Sfântului Proroc, în temniţa din Sevastia Samariei, care se afla sub palatul regelui.

Capul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul a stat multă vreme îngropat într-un loc ascuns.

Citește și: Cine a fost domnul Moldovei care s-a convertit la islam? Era nepotul lui Ștefan cel Mare

Din acest loc l-a luat Sfânta Mironosiţă Ioana, soţia lui Huza, demnitar al lui Irod, şi l-a îngropat în Ierusalim, pe Muntele Măslinilor, într-un vas de lut. Aceasta este considerată cea dintâi aflare a sfântului cap al Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

A stat acolo până în vremea Sfinţilor Mari Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena.

Prin doi monahi, cinstitul cap a ajuns la Emesa, în Siria, la un olar. De aici a trecut prin multe mâini, fiind lăsat de olar într-un vas cu apă care era pus într-un sicriu.

După mulți ani, capul a fost descoperit la Emesa, îngropat într-o peşteră locuită de monahi, unde se ridicase o mănăstire.

Citește și: Ce să faci neapărat duminica dimineața pentru a avea noroc. Să fie încă întuneric afară

Capul Sfântului Proroc Ioan a fost găsit de arhimandritul acelei mănăstiri, Marcel, în anul 453, care l-a înştiinţat de aceasta pe episcopul locului, Uranie. După dezgropare a fost aşezat în sfântul altar al bisericii din cetate. Aceasta este cea de-a doua aflare a cinstitului cap al Sfântului Proroc.
       
În anul 860, cinstitul cap a fost dus în Constantinopol.

Pe vremea luptei împotriva Sfintelor icoane, a fost ascuns la Comane, unde a fost îngropat. De aici a fost adus, din nou, în Constantinopol, pe vremea împăratului Mihail, de către Sfântul Ignatie, patriarhul din Constantinopol.

Aceasta este cea de-a treia şi cea din urmă aflare a cinstitului cap. 

Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Ioan Botezătorul în șase zile diferite pe an

Biserica Ortodoxă are şase zile de sărbătoare în cinstea Sfântului Ioan Botezătorul, în ordine calendaristică, potrivit începutului anului bisericesc (1 septembrie), prima dintre ele este Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul - 23 septembrie, urmează Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul - 7 ianuarie; Întâia şi a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul - 24 februarie; A treia aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul - 25 mai; Naşterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (Sânzienele sau Drăgaică) - 24 iunie; Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (Post) - 29 august.

(surse: "Predici la sărbătorile de peste an", arhimandrit Cleopa Ilie, 2001; vol. "Vieţile Sfinţilor"; "Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţii de peste an", arhimandrit Cleopa Ilie, 1996, conform Agerpres) 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te