Sărbătoare 25 aprilie. Românii se pregătesc de Săptămâna Patimilor. Cum te aperi de ghinion?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 24.04.2024 - 19:27
Sărbătoare 25 aprilie Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Este sărbătoare religioasă pe 25 aprilie. Creștinii ortodocși sărbătoresc doi sfinți mari dar respectă și tradițiile din străbuni pentru a le merge bine. Este o zi în care toată lumea se străduiește să nu atragă ghinionul.

SHARE

Pe 25 aprilie este sărbătoare mare, însemnată cu o cruce neagră în calendarul ortodox. Mai sunt 10 zile din Postul Paștelui, iar creștinii se pregătesc pentru Săptămâna Patimilor care va începe peste trei zile. 

În această zi este bine să faci anumite lucruri pentru a atrage binele. 

Această sărbătoare este într-o zi de joi, anul acesta. Este una dintre cele mai așteptate din săptămână, mai ales pentru cei care se simt îndrăgostiți.

În calendarul popular existau acum un secol „joile oprite”, zile în care ţăranii nu munceau.

Joia e bine să te tunzi, la fel şi să-ţi speli părul. Se spune că femeile care țin cont de acest obicei vor avea un păr sănătos și bogat, iar cele care nu se îngrijesc de el în această zi, vor avea parte de probleme mari cu podoaba capilară.

Citește și: Ce se întâmplă dacă lucrezi când e cruce neagră în calendar. Semnificația acestor sărbători

Este o zi în care suntem mai joviali, mai veseli, mai optimiști, deci poate fi un moment bun pentru a ne întâlni cu cei dragi, pentru a ne distra, pentru a ieși cu prietenii.

În această zi este bine să stai alături de persoana iubită sau chiar să vorbești cu cel despre care crezi că ți-e alesul și să-i mărturisești sentimentele tale. Se spune că orice încercare făcută azi în scop sentimental  va fi cu succes.

Tot azi este bine să o ceri în căsătoria pe aleasa inimii tale și să faceți planuri de nuntă. Orice plan făcut azi va fi dus la sfârșit cu bine și va avea doar efecte pozitive.

Citește și: Legenda apei vindecătoare de la Mănăstirea Ghighiu cu hramul Izvorul Tămăduirii. Cum a fost găsită

Cine este Sântul Marcu

Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 25 aprilie.

"Sfântul Evanghelist Marcu era de neam evreu, din seminţia lui Levi, ucenic al Sfântului Apostol Petru şi fiu iubit al aceluia întru Sfântul Duh, pe care îl pomeneşte în scrisoarea sa, zicând: 'Vă sărută pe voi aleasa Biserică din Babilon şi Marcu, fiul meu'. 

 Sfântul Marcu a fost numărat în ceata sfinţilor şaptezeci de apostoli ai lui Hristos, mai întâi cu Sfântul Petru, de care a fost pus şi episcop. Ei au călătorit împreună până la Roma, unde a scris Sfânta Evanghelie după rugămintea credincioşilor, pentru că îi rugaseră cei din Roma, care deja crezuseră în Hristos prin Sfântul Pavel, ca să n-o lase nescrisă, aşa cum i-a spus Sfântul Petru prin cuvinte". 

"Deci plecându-se la rugămintea lor, a scris petrecerea lui Hristos pe pământ cu oamenii, dar mai întâi, singur a arătat-o lui Petru. Iar el, văzând-o şi citind-o, a încredinţat că este adevărată şi a poruncit tuturor s-o citească şi să creadă toate cele scrise într-însa". 

Citește și: Ce trebuie să faci în ziua de joi pentru a avea noroc în dragoste. Românii respectă acest ritual

Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu s-a născut în Cirene, în Vestul Africii, fiind educat în cultura greacă şi ebraică. Este considerat fondatorul Bisericii Alexandriei.

După Înălţarea la cer a Mântuitorului, Sfântul Marcu l-a însoţit pe Sfântul Apostol Petru la Roma, aici la rugămintea credincioşilor a scris una dintre cele patru Evanghelii ale Noului Testament, cea de-a doua parte a Bibliei sau a Sfintei Scripturi.

A fost martirizat în nordul Africii, la Alexandria.

Cine este Sfântul Vasile de la Poiana Mărului

Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa din 4-5 martie 2003.

Sfântul Vasile, stareţul Mănăstirii Poiana Mărului (1692-1767), s-a născut în părţile Rusiei, unde a început viaţa monahală. Din cauza prigoanei împotriva creştinilor, s-a refugiat în Ţările Române şi s-a stabilit la Mănăstirea Dălhăuţi, unde a fost stareţ timp de 20 ani.De la Dălhăuţi s-a retras la Schitul Poiana Mărului din Munţii Buzăului.

Citește și: Ce este interzis total să faci în Duminica Tomii. Tradiția sacră la români păstrată de sute de ani

A fost duhovnicul Sfântului Paisie de la Neamţ, pe care l-a călugărit în anul 1750, la Sfântul Munte Athos. De numele Sfântului Vasile de la Poiana Mărului se leagă existenţa isihasmului românesc. A fost un bun cunoscător al scrierilor patristice şi postpatristice, din care a făcut anumite traduceri. A trecut la Domnul la 25 aprilie 1767, scrie Agerpres. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te