Șansele lui Lazăr să obțină un nou mandat de procuror general. Reacția lui Toader și ce spune legea

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 19.03.2019 - 14:18
Ministrul Tudorel Toader e cel care l-a „ievaluat” pe procurorul general Augustin Lazăr, cerând revocarea din funcție a acestuia

Augustin Lazăr a anunțat, luni, că își depune candidatura pentru un nou mandat de procuror general.

SHARE

Actuala configurație politică, cu PSD-ALDE la putere și cu Tudorel Toader la ministerul Justiției, îi diminuiază drastic șansele lui Lazăr de a-și păstra postul.

Procurorul general Augustin Lazăr a precizat că este interesat să obțină un nou mandat la șefia Parchetului de pe lângă Înalta Curte, care „ar reprezenta posibilitatea continuării proiectelor iniţiate, a procesului de modernizare şi consolidare instituţională a Ministerului Public în scopul continuării obţinerii de rezultate pozitive în activitate, a reprezentării convingătoare a intereselor generale ale corpului social, apărării necondiţionate şi de calitate a ordinii de drept, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”.

Ce spune legea

În Legea 242/2018, care modifică și completează Legea 303/2004 privind statutul magistraților, se descrie procedura de numire/revocare a procurorului general. La Articolul 54 din Legea 242, se precizează:

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai acestor parchete, precum și procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestuia sunt numiți de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.”

CITEȘTE ȘI: Augustin Lazăr și-a depus candidatura pentru un nou mandat de procuror general

Același articol de lege mai arată că președintele României poate refuza, motivat, o singură dată, propunerea ministrului pentru funcțiile de procurori-șefi, însă motivat. La expirarea mandatului funcției de conducere, procurorii pot ocupa fie o altă funcție de conducere la același parchet, fie revin pe funcțiile de execuție la parchetele pe care le-au condus sau de unde provin. În cazul lui Augustin Lazăr, mandatul acestuia expiră în aprilie, iar funcția lui precedentă a fost de procuroru șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.  

Astfel, în condițiile actuale, ca să mai obțină un mandat, Augustin Lazăr ar trebui să treacă de filtrul ministrului Tudorel Toader, tocmai cel care i-a făcut „ievaluarea” și a demarat procedura de revocare din funcție a lui Lazăr. În aceste condiții, este greu de crezut că atât Toader, cât și Dragnea și Tăriceanu, liderii actualei coaliții aflate la putere, l-ar putea susține pe Lazăr, unul dintre principalii lor adversari, în ultimii ani, pentru încă un mandat la Parchetul General. 

Toader: „Poate candida oricine îndeplinește condițiile legii”

Pe de altă parte, tot luni, la câteva ore după ce Lazăr și-a anunțat intenția de a-și depune, pentru a doua oară, dosarul de candidatură pentru funcția de procuror general, ministrul Tudorel Toader a declarat, pentru Mediafax, că „poate să candideze oricine îndeplinește condițiile legii”.  

La câteva ore după anunțul lui Augustin Lazăr, ministrul Toader a postat pe pagina personală de Facebook o fotografie cu un apus de soare, poză care nu a fost însoțită de niciun mesaj. Opinia publică a speculat că fotografia ar avea legătură cu „apusul” lui Lazăr la Parchetul general. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te