Românii sunt nemulțumiți de facturile mari la electricitate și gaze

DE Edi Neagu | Actualizat: 24.08.2021 - 22:30
Facturile la energie au crescut foarte mult. FOTO: Facebook

Valoarea facturilor a crescut de la o lună la alta chiar și cu 200%, spun mulți consumatori. Guvernanții îndeamnă la consum cu moderație.

SHARE

Problema facturilor la gaze și electricitate care au explodat în ultima perioadă provoacă disperare printre consumatorii care s-au trezit cu sume colosale de plată după liberalizarea pieței.

Unii telespectatori Digi24 se plâng că valoarea facturilor a crescut de la o lună la alta chiar și cu 200%. Guvernanții spun că o soluție ar fi aplicarea din această iarnă a legii consumatorului vulnerabil. Mai exact, se vor da ajutoare între 160 și 500 de lei pentru sezonul rece.

Beneficiari sunt însă doar românii cu venituri foarte mici. Pentru ceilalți, soluția ar fi să devină mai ponderați atunci când consumă energie electrică, spun oficialii. „Cel mai ieftin megawatt de energie este cel pe care nu-l consumăm” a declarat luni seara, la Digi24, George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

CITEȘTE ȘI: Moscova și Beijingul mobilizează regimurile autoritare din Belarus, Myanmar, Iran împotriva Vestului

 

„Dacă ai piață concurențială, prețurile pot să și scadă”, spunea în urmă cu câteva zile premierul Florin Cîțu, el însuși părând să fie luat prin suprindere de scumpirile accelerate. „Aș vrea să înțeleg exact ce se întâmplă cu creșterea prețurilor. Am chemat Consiliul Concurenței, pentru că este o diferență foarte mare de la liberalizare, deci pe piață liberă, piață concurențială, și vreau să mă asigur că în România îndeplinim condițiile unei piețe concurențiale”, a declarat premierul Cîțu.

Deocamdată, piața concurențială a adus doar scumpiri, atât ca urmare a unei liberalizări prost făcute, cât și după creșterea prețurilor energiei și a gazelor pe bursă, spun experții.

CITEȘTE ȘI: Columbeanu nu regretă că a pierdut 150 milioane €: La două camere, în chirie, mă simt mai bine

Potrivit Institutului Național de Statistică, tarifele pentru curent și gaze au crescut cu 23, respectiv 20 la sută, din decembrie și până în iulie.

 

Iar tăvălugul scumpirilor nu se va opri prea curând, avertizează experții. Românii se plâng deja că au primit informări potrivit cărora valoarea facturilor crește și cu 200%.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.