Românii din Diaspora nu vor mai fi nevoiți să se prezinte la Consulat. Ce servicii pot accesa online

DE Alin Crișan | Actualizat: 10.01.2024 - 19:01
Românii din Diaspora nu vor mai fi nevoiți să se prezinte la Consulat. Ce servicii pot accesa online - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Românii din Diaspora nu vor mai fi nevoiți să se prezinte la Consulat. Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede că cetăţenii din afara graniţelor ţării pot accesa servicii consulare online.

SHARE

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care prevede că cetăţenii din afara graniţelor ţării pot accesa servicii consulare online.

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 62/2019 privind activitatea consulară, în sensul creşterii gradului de digitalizare a serviciilor consulare, prin introducerea posibilităţii ca cetăţenii să poată accesa servicii consulare online, fără a fi nevoiţi să se prezinte la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular.

Românii din Diaspora nu vor mai fi nevoiți să se prezinte la Consulat. Ce servicii pot accesa online

"Cererea de servicii consulare se depune personal sau, după caz, se transmite în format electronic.

În funcţie de tipul de serviciu consular solicitat şi de opţiunea titularului cererii, documentele eliberate în cadrul activităţii consulare se ridică personal sau, după caz, se expediază prin servicii de curierat, cu suportarea cheltuielilor de expediţie de către solicitanţi ori se transmit în format electronic, după ce au fost emise şi semnate cu semnătură electronică calificată. 

Citește și: Ce alimente se scumpesc în 2024? Lista bunurilor și serviciilor care vor avea prețuri mai mari

Categoriile de servicii consulare care se pot solicita, respectiv presta în format electronic, documentele eliberate care se pot expedia prin servicii de curierat, procedura de depunere şi soluţionare a cererilor respective, precum şi orice alte aspecte conexe se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor externe", prevede legea.

Actul normativ mai stipulează că sistemul informatic pentru managementul integrat al serviciilor pentru cetăţeni, prin care sunt procesate cererile de servicii consulare, se înregistrează cetăţenii români aflaţi în străinătate, se procesează şi se centralizează evaluările, sugestiile şi propunerile venite de la cetăţeni, se poartă corespondenţa interinstituţională, se ţine evidenţa cazurilor de asistenţă şi protecţie consulară, se emit şi se eliberează, după caz, documente specifice.

Citește și: Lege controversată: Ești român angajat în Ungaria? Poți fi concediat dacă un maghiar vrea locul

"Diplomaţii cu atribuţii consulare şi funcţionarii consulari utilizează, după caz, semnături electronice calificate", se mai arată în lege.

Ordinul ministrului Afacerilor Externe se emite în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te