Lege controversată: Ești român angajat în Ungaria? Poți fi concediat dacă un maghiar vrea locul

DE Alex Darvari | Actualizat: 16.11.2023 - 19:28
Muncitor - Foto: Pexels (Imagine cu caracter ilustrativ)

O lege controversată inițiată de Viktor Orban spune că cineva se poate angaja în Ungaria doar dacă un maghiar nu vrea acel loc de muncă. Legea, de care a vorbit presa maghiară, nu specifică dacă naționalitatea angajatului contează.

SHARE

Legea controversată spune că dacă ești român angajat în Ungaria poți fi concediat dacă un maghiar vrea locul. O lege propusă de Viktor Orban ar putea stipula acest aspect.

Guvernul maghiar propune o nouă și cuprinzătoare lege a străinilor, care va înăspri și clarifica temeiurile și condițiile legale pentru ca cetățenii străini să rămână și să muncească în Ungaria, potrivit unui draft al proiectului de lege publicat marți seară pe site-ul guvernului.

Lege controversată: Ești român angajat în Ungaria? 

Presa magiară a postat câteva citate din ceea ce se vrea a fi motivarea acestei legi, iar retorica naționalistă este izbitoare.

Guvernul Orban scrie foarte clar că locurile de muncă pot fi ocupate de străini doar dacă maghiarii nu le vor. Pe aceeași linie dur naționalistă, guvernul Orban spune că „locurile de muncă aparțin doar maghiarilor”.

Citește și: Viktor Orban sfidează UE la întâlnirea cu Putin. A numit invazia rusă: operațiune militară specială

"Având în vedere că migrația este din nou în creștere, este nevoie de o înăsprire a sistemului de imigrație. Ungaria aparține maghiarilor, iar locurile de muncă din Ungaria aparțin în primul rând maghiarilor. Avem nevoie de reguli clare cu privire la cine poate rămâne în Ungaria și pentru cât timp.

Citește și: Viktor Orbán a „fugit” de Iohannis și s-a dus direct la Putin să „înlănțuiască” Ungaria de Rusia

Nici șederea la muncă, nici alte șederi nu ar trebui să fie nelimitate și nu pot fi prelungite automat", se arată în propunere.

Potrivit legii, Ungaria este un stat suveran și de aceea va decide singură cine are voie pe teritoriul său și se așteaptă ca toată lumea să respecte legile și standardele maghiare de coexistență.

„Oricine nu respectă legile și normele maghiare trebuie să părăsească Ungaria imediat. Dacă nu părăsește Ungaria în mod voluntar, trebuie să fie îndepărtat în mod legal, dar ferm.

Prin înăsprirea regulilor privind munca în Ungaria, creăm o altă garanție legală pentru a proteja Ungaria de imigrația în masă", se arată în document. 

Sute de români și-au luat case în Ungaria

Primele pasaje din lege apărute în presa maghiară nu menționează favoruri sau excepții pentru cetățenii UE. Legea foarte dură și naționalist dusă la extrem se va aplica și românilor.

Trebuie spus că mulți români lucrează în Ungaria, mai ales cei aflați la graniță. Newsweek România a scris, de asemenea, că foarte mulți români și-au luat case în Ungaria, aproape de graniță pentru că sunt mai ieftine. Spre exemplu, sute de familii de arădeni au decis să-și cumpere case în țara vecină, în Ungaria. 

Românii au fost atrași în primul rând de prețurile mici ale locuințelor maghiare, care pornesc de la 10.000 de euro și au teren și de 1.500 de metri pătrați.

Citește și: FOTO Românii din Vest se mută în Ungaria unde casele costă 10.000 €. De 8 ori mai ieftin ca în Arad

Potrivit legii, „un străin poate lucra în Ungaria doar dacă niciun lucrător maghiar nu își dorește să facă acest lucru. Prin urmare, pentru fiecare loc de muncă, trebuie mai întâi verificat dacă există un lucrător maghiar. Dacă există, acesta trebuie angajat, dacă nu, poate fi angajat un lucrător străin”, scrie magyarnemzet.hu.

Lucrătorii invitați pot rămâne în Ungaria doar pentru o perioadă limitată, după care trebuie să părăsească țara.

Discriminare fățișă

"Reședința în Ungaria nu este un drept fundamental pentru un cetățean al unui stat străin!

Un străin poate locui în Ungaria doar într-un scop, cu un titlu, pentru o perioadă de timp și în condițiile aprobate de statul maghiar", se arată în motivație.

Potrivit presei maghiare nu se mențioenază faptul că de aceste măsuri radicale sunt scutiți cetățenii UE.

„Un cetățean al unui stat terț poate locui sau lucra permanent în Ungaria, cu permisiunea statului maghiar, doar dacă șederea în Ungaria a cetățeanului țării terțe este în interesul societății maghiare, iar angajarea sa în Ungaria nu pune niciun cetățean maghiar într-o poziție dezavantajoasă”, se mai arată în draftul proiectului de lege.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te