România vrea ostași. Campanie de recrutare a MApN. Este nevoie de peste 4.000 soldați profesioniști

DE Daniel Toșa | Actualizat: 02.05.2023 - 14:30
România vrea ostași. Campanie de recrutare a MApN. Este nevoie de peste 4.000 soldați profesioniști - Foto: Facebook/ MApN

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că începe o campanie de recrutare a soldaților profesioniști pentru Armata României.

SHARE

Potrivit unui comunicat de presă al MApN, aceasta este una dintre cele mai ample campanii de recrutare și selecție, cu 4.159 de posturi de soldați/gradați profesioniști disponibile în structura de forțe a armatei.

România vrea ostași. Campanie de recrutare a MApN. Este nevoie de peste 4.000 soldați profesioniști

Candidații care sunt interesați de dobândirea calității de soldat profesionist pot solicita înscrierea în centrele militare zonale, județene sau de sector (după caz) în perioada 2 mai - 16 iunie, în funcție de locul de domiciliu.

Calendarul de recrutare şi selecţie a candidaţilor este următorul:

* înscrierea: 2 mai - 16 iunie;

* evaluarea psihologică, evaluarea capacităţii motrice, interviul: 22 mai - 23 iunie;

* examinarea medicală: 6 - 30 iunie;

* termenul final de întocmire a dosarelor: 21 iulie.

Adresele centrelor militare pot fi găsite accesând Defense Ro şi pe Recrutare MApN, informează ministerul.

Citește și: „Regatul lui Charles” din Transilvania. 900 de lei/noapte, traiul regesc într-un sat de 350 de ani

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), soldaţii şi gradaţii profesionişti (SGP) reprezintă cel mai numeros corp de personal militar şi îndeplinesc funcţii de execuţie specifice luptătorilor şi specialiştilor militari, în cadrul unor microstructuri de tip echipă, echipaj, post de luptă sau grupă/similare. În plus, aceştia pot deţine şi funcţii de comandă la nivelul acestor microstructuri.

Citește și: Rusia a pierdut 100.000 de soldați, în patru luni, în bătălia de la Bahmut, spun Statele Unite

SGP participă activ la procesul de instruire individuală şi colectivă, se ocupă de exploatarea şi întreţinerea tehnicii şi armamentului din dotare şi asigură paza obiectivelor militare, precizează sursa citată.

Aceştia au o misiune nobilă de păstrare a integrităţii şi suveranităţii statului, precum şi de apărare a cetăţenilor ţării, fiind mobilizaţi în orice situaţie care afectează desfăşurarea normală a vieţii, cum ar fi calamităţile sau dezastrele naturale sau tehnologice.

De asemenea, SGP sunt principala sursă de formare a subofiţerilor în activitate şi pot fi selecţionaţi pentru programele de formare a maiştrilor militari în activitate, precum şi pentru cursurile organizate pentru admiterea în învăţământul superior sau pentru cursul de formare a ofiţerilor în activitate, informează MApN.

Salarii în Armata Română

În luna aprilie 2022, cel mai mare salariu din Armata Română a fost de 18.142 de lei net și a fost încasat de un ofițer superior cu funcție de conducere. În același timp, cel mai mare salariu al unui soldat profesionist sau gradat a fost de doar 4.085 lei net. 

De asemenea, numărul de candidați pentru posturile disponibile a crescut semnificativ la birourile de recrutare, ajungând la peste trei candidați per post. Înainte de majorarea soldei, un rezervist voluntar primea doar 1.500 de lei pe perioada instrucției, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te