România va inaugura 130 de kilometri de autostradă. Traversează țara de la Sud la Nord

DE Alexandra Lupascu | 18.09.2024 - 07:32
România va inaugura 130 de kilometri de autostradă. Traversează țara de la Sud la Nord Foto: Peexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
România va inaugura 130 de kilometri de autostradă. Traversează țara de la Sud la Nord Foto: Peexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

România va inaugura 130 de kilometri de autostradă. Traversează țara de la Sud la Nord și este într-un stadiu avansat de realizare.

SHARE

Marcel Ciolacu spune că peste 130 de kilometri din Autostrada Moldovei vor fi dați în folosință în 2024.

„În primul rând, Europa a considerat că autostrada Moldova nu duce nicăieri, de-asta nu a putut nici Ceaușescu străpungerile în Carpați pentru că duceau spre Rusia. În acest moment, din cauza războiului din Ucraina, România a devenit din țara periferică, o țară centrală.

Noi am mers la Comisie și am explicat foarte clar – nu poți să conectezi R. Moldova și Ucraina decât prin Moldova. Consecința cea mai dureroasă din România a fost că neexistând infrastructură, românii au plecat.

România va inaugura 130 de kilometri de autostradă. Traversează țara de la Sud la Nord

Cea mai mare migrație e din Moldova. Acolo efectul a fost distrugător – toată plusvaloarea României a plecat. (...) Niciodată în Moldova nu s-a investit cât se investește acum.

În sfârșit și-a luat revanșa și Moldova, dar nu e suficient. Avem A8, A8 e legătura între Iași și Tg. Mureș. Din partea mea, economic, cel mai important e A13, Bacău-Brașov. În momentul acela, legi Moldova de centrul țării, automat vor veni investițiile”, a afirmat Ciolacu.

Citește și: VIDEO Autostrada care costă 35.000.000 €/km. Face legătura între Sibiu și Pitești

Autostrada Moldovei A7 valorează 4 miliarde de euro, spune premierul.

„Ca valoare are 4 mld. Din ei, 2 trebuie să pun eu de la bugetul de stat – aici e deficitul. Ieri aveam 80 mld. investiții, nu a existat în istoria României așa ceva. Am vorbit cu comisarii de resort și le-am explicat – condamnați România dacă nu-mi dați pe 7 ani să nu avem investiții în 2025-2026. Deci, Autostrada Moldovei 130 de kilometri anul ăsta și restul anul viitor, sunt termene până în 2025”, a afirmat Ciolacu.

Explozie de investiții

Potrivit prim-ministrului, cele mai multe loturi ale A7 sunt câștigate de constructori români: „Cele mai multe loturi sunt câștigate de constructori români și o să vedeți că foarte mulți dintre muncitori s-au întors înapoi în țară pentru că ei câștigă mai bine la această companie românească, a lui Umbrărescu”.

De asemenea, premierul a adăugat că mai există o investiție foarte importantă, atâr pentru țara noastră, cât și pentru Republica Moldova: unirea Iașiului cu Chișinăul.

Citește și: FOTO O șosea din România, în top 10 al celor mai periculoase drumuri din lume. Inaugurată în 1974

„Noi mai avem de făcut o investiție – să legăm Iașiul de Chișinău pentru că Republica Moldova, pe căi ferate, este prizonieră sistemului rusesc.

Tot sistemul e pe ecartament lat și în momentul în care lungești Iași până la Chișinău, în acel moment se face prima conectare a R. Moldova cu Europa și normal că va fi o explozie de investiții și pentru ei”, a mai adăugat Marcel Ciolacu.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te