România trimite mai mulți procurori la Parchetul European condus de Kovesi, spre disperarea PSD

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 09.10.2020 - 23:06
Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Liviu Dragnea și PSD au făcut tot ce au putut pentru ca Laura Codruța Kovesi să nu devină procuror șef al Parchetului European. Acum, România va delega în total 15 procurori la Parchetul European.

SHARE

Adică mai mult cu cinci peste numărul anunțat inițial.

La reuniunea informală a miniștrilor justiției din statele membre UE, în format videoconferință, Cătălin Predoiu a intervenit în sensul operaționalizării Parchetului European (EPPO) cât mai curând posibil.

"România a susținut și susține concret operaționalizarea EPPO, atât prin pozițiile adoptate în cadrul Consiliului JAI, cât și prin măsuri concrete adoptate în cadrul dialogului și cooperării cu Parchetul European. Am continuat dialogul cu Procurorul-Șef al Parchetului European și am identificat soluții pentru a suplimenta numărul de 10 procurori anunțați inițial", a afirmat Predoiu.

El a mai spus că în ultima perioadă a avut discuții pe acest subiect și cu procurorul general și cu șeful DNA, analizând volumul de încărcare a parchetelor și deficitul de personal.

 

"Plecând de la faptul că se preconizează modificări legislative care să lărgească baza de recrutare a procurorilor în unitățile specializate, am fost în măsură să suplimentăm numărul de procurori delegați de la 10 la 15, fără a afecta, în perspectivă, capacitatea de anchetă a DNA, poziție comunicată atât bilateral Procurorului-Șef al Parchetului European, cât și în cadrul Consiliului JAI. În acest fel, România se plasează pe primele locuri între statele care au luat concret decizii adecvate și necesare pentru a sprijini operaționalizarea EPPO și sperăm să fie urmată și de alte state membre UE. Sperăm ca problemele adiționale ridicate de alte state membre UE în cadrul Consiliului JAI, cu privire la statutul ”full time”-”part time” al procurorilor europeni, problemele de regulament și cele de salarizare să fie rezolvate rapid între respectivele state membre și Procurorul-Șef al Parchetului European.
 
Revenind la planul intern, România dispune de cadrul legislativ pentru selectarea procurorilor europeni delegați și este în procedură pentru a adopta suplimentar prevederi care să organizeze efectiv cooperarea între structura națională de suport-DNA și EPPO. Astfel, imediat ce proiectul de lege va primi avizul CSM, va fi promovat în Guvern pentru adoptare și sesizarea Parlamentului. Pe scurt, în ceea ce privește EPPO, Ministerul Justiției din România este în grafic și antemergător, alături de alte state membre UE, în susținerea operaționalizării acestei instituții”, a mai susținut Predoiu.
 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.