România trece în această noapte la ora de vară. Cum ne afectează?

DE Alin Crișan | 30.03.2024 - 10:21
România trece în această noapte la ora de vară. Cum ne afectează? - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

România trece la ora de vară în această noapte, când ora 3:00 devine ora 4:00 și vom dormi practic cu o oră mai puțin.

SHARE

În emisfera nordică, obiceiul este să ne ajustăm ceasurile cu o oră înainte, de obicei la sfârșitul lunii martie sau în aprilie, și să le întoarcem cu o oră înapoi la sfârșitul lunii septembrie sau în octombrie. Anul acesta, se trece la ora de iarnă pe 27 octombrie.

România trece în această noapte la ora de vară. Cum ne afectează? 

România trece la ora de vară la finalul lunii martie. În acest fel, vom avea parte de o oră în minus de somn, însă vom avea parte de zile cu mai multă lumină pentru a profita de serile de vară. 

În felul acesta, 31 martie 2024 devine cea mai scurtă zi a anului, având doar 23 de ore. Ideea de oră de vară a fost sugerată inițial într-un eseu scris de Benjamin Franklin în 1784.

Mai târziu, în 1907, englezul William Willett a propus să se dea ceasul înainte cu 80 de minute în mișcări de câte 20 de minute. O dată în aprilie și apoi invers, în septembrie.

În 1909, Camera Comunelor din Marea Britanie a refuzat un proiect de lege privind ora de vară primăvara.

Citește și: VIDEO Ce țară dă 100.000.000 € pentru întreținerea F-16 ucrainene? Putin le atacă oriunde s-ar afla

Acum, aproximativ 70 de țări folosesc ora de vară, adică aproximativ 40% din țările de pe glob. De exemplu, Germania a început să folosească ora de vară în timpul Primului Război Mondial pentru a economisi energie. Alte țări au început să îi urmeze exemplul, inclusiv SUA.

În SUA, fiecare stat, în afară de Hawaii și Arizona, respectă ora de vară. Europa, o mare parte din Canada și o parte din Australia implementează ora de vară. Rusia și Asia nu fac acest lucru.

Legislația UE prevede ca ceasurile din toate statele membre să se dea înapoi cu o oră în ultima duminică din octombrie și să se dea înainte cu o oră în ultima duminică din martie.

Excepție face Islanda, singura țară care nu își schimbă ora, dar respectă fusul orar al Europei de Vest pe tot parcursul anului.

Cum resimțim schimbarea orei

Schimbarea ceasului poate provoca perturbări ale ceasului nostru intern, cunoscut sub numele de ritmul circadian.

Ajustarea ceasului cu o oră înainte pentru ora de vară în primăvară înseamnă de obicei să pierzi o oră de somn. Acest lucru te poate face obosit.

Oboseala cauzată de pierderea unei ore de somn poate fi suficient de deranjantă în sine, dar pentru unele persoane, trecerea la ora de vară poate avea consecințe mult mai serioase.

Un studiu suedez a descoperit că riscul de a suferi un atac de cord crește în primele trei zile lucrătoare după trecerea la ora de vară în primăvară.

În zilele de luni după ce se schimba ora au fost înregistrate mai multe accidente de muncă, iar leziunile au fost mai grave în comparație cu alte zile de luni.

Se crede că oboseala indusă de schimbarea ceasului este principala cauză a creșterii accidentelor de trafic în ziua de luni de după trecerea la ora de vară.

Începutul orei de vară a fost, de asemenea, legat de avorturi spontane pentru pacienții de fertilizare in vitro.

De asemenea, trecerea la ora de iarnă înapoi poate declanșa afecțiuni psihice, inclusiv tulburarea bipolară și tulburarea afectivă sezonieră (TAS), cunoscută și sub numele de depresie de iarnă.

Un studiu danez a descoperit o creștere cu 11% a cazurilor de depresie după schimbarea orei înapoi, toamna. Cazurile au dispărut treptat după 10 săptămâni.

Citește și: Povestea Gabriel, soldatul român rănit în Afganistan ce a reînvățat să meargă și e campion Invictus

Un studiu australian a constatat că ratele de sinucidere la bărbați au crescut în zilele de după schimbarea orei în primăvară și toamnă.

Chiar dacă perturbarea ritmului circadian poate avea efecte serioase, majoritatea studiilor constată că acestea trec în zilele următoare după trecerea la ora de vară.

La fel cum pierderea unei ore de somn în primăvară poate avea un efect negativ, câștigarea unei ore de somn poate avea efectul opus:

În ziua de luni după tranziția la ora de iarnă în toamnă, ratele de atacuri de cord scad.

Oboseala poate scădea productivitatea, concentrarea și starea generală de bine.

Există câteva modalități simple de a face mai ușor gestionarea schimbării orei:

Ajustează-ți ceasul biologic și trezește-te puțin mai devreme decât de obicei în săptămâna dinaintea trecerii la ora de vară. Acest lucru face mai ușor să te ridici din pat luni dimineață.

Mănâncă un mic dejun sănătos imediat după trezire. Mâncarea îi transmit corpului tău că este începutul zilei.

Plimbă-te în lumină. Lumina soarelui și exercițiul fizic ajustează ceasul biologic.

Ajută copiii să se adapteze punându-i să se culce puțin mai devreme în săptămâna premergătoare schimbării orei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te