România, solidară cu Polonia în fața amenințării războiului hibrid

DE Edi Neagu | 26.11.2021 - 10:38
Noul ministru al Apărării, Vasile Dîncu. FOTO: gov.ro

Polonia este în prima linie a războiului hibrid cu Rusia.

SHARE

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a transmis joi omologului său polonez, Mariusz Blaszczak, faptul că ţara noastră este solidară cu Polonia, "care se confruntă cu o ameninţare hibrid fără precedent".

Cei doi au avut o declaraţie comună de presă, la finalul primei zile a Reuniunii miniştrilor apărării din ţările participante la "Iniţiativa Bucharest 9 (B9)".

"Consultările acestui forum au o importanţă aparte, în contextul dezvoltărilor de securitate din ultima perioadă, având în vedere dislocările masive de trupe ale Federaţiei Ruse la Marea Neagră, în apropierea graniţei cu Ucraina. Reuniunea este relevantă în contextul evoluţiilor recente de la graniţa Poloniei, Lituaniei şi Letoniei cu Belarus, unde regimul de la Minsk instrumentează valuri de migranţi împotriva statelor NATO. Doresc să folosesc acest prilej pentru a exprima solidaritatea noastră cu Polonia, ţară cu care avem un parteneriat strategic solid şi care se confruntă cu o ameninţare hibrid fără precedent, în aceste zile", a arătat Dîncu.

Citește și: EXCLUSIV Trei parlamentari, în dosare ale Parchetului General pentru zădărnicirea combaterii bolilor

El a subliniat că întâlnirea "a dorit să transmită un mesaj clar de unitate şi solidaritate a statelor NATO de pe Flancul Estic aliat, în linie cu valorile comune pe care le împărtăşim în cadrul Alianţei Nord-Atlantice".

"Nu există altă cale decât respectarea percepţiilor asupra securităţii, precum şi înţelegerea preocupărilor de securitate ale tuturor aliaţilor", a punctat ministrul român.

Şi Mariusz Blaszczak a vorbit despre "atacul hibrid al regimului Lukaşenko" de la graniţa ţării sale şi despre eforturile făcute pentru a contracara acest atac şi a rezolva situaţia.

Citește și: Avocata interlopilor, Laura Vicol, votată la șefia Comisiei Juridice din Camera Deputaților

"Suntem între prieteni aici, putem să ne bazăm unii pe alţii. Apreciem că militari români au fost eFP (Enhanced Forward Presence - prezenţa înaintată consolidată NATO - n.r.) în Polonia, soldaţi polonezi sunt prezenţi la Craiova, deci lucrează cot la cot cu soldaţii români, aşadar suntem în siguranţă împreună", a afirmat acesta, potrivit traducerii.

Blaszczak a spus că "descurajarea şi apărarea sunt cele două elemente extrem de importante în viziunea Alianţei şi sunt importante pentru securitatea noastră".

Reuniunea miniştrilor apărării din ţările participante la "Iniţiativa Bucharest 9 (B9)" se desfăşoară joi şi vineri la Bucureşti.

Cele două teme ale reuniunii sunt axate pe Deciziile de impact pentru Flancul Estic al Alianţei şi pregătirea viitorului Concept Strategic al NATO, respectiv cooperarea NATO-UE, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te