România 2023: De la Satu Mare la Mangalia, trenul face 900 km în peste 24h. „O batjocură adevărată”

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 27.07.2023 - 21:19
România 2023: De la Satu Mare la Mangalia, trenul face 900 km în peste 24h. „O batjocură adevărată” - Foto: bihon.ro - Imagine cu rol ilustrativ
România 2023: De la Satu Mare la Mangalia, trenul face 900 km în peste 24h. „O batjocură adevărată” - Foto: captură ecran CFR

În țările dezvoltate, trenurile normale, nu cele de mare viteză, parcurg 900 km în circa 7-9 ore. În România, în 2023, oficial, conform Mersului Trenurilor, de la Satu Mare la Mangalia trenul direct face peste 19h. Dar acumulează și întârzieri. Recent, nici după 24h nu ajunsese.

SHARE

De la Satu Mare la Mangalia sunt aproximativ 900 km (900 km cu mașina, 944 km cu trenul).

Cu mașina, cum nu există autostradă de la un cap la altul și mai ales pe Valea Oltului, indiferent de ruta aleasă, via Cluj-Sibiu-București sau via Bistrița-Miercurea Ciuc-Focșani, distanța poate fi parcursă în circa 12 ore, conform Google Maps, în funcție de trafic. 

Citește și: Aurelian Temișan, oripilat de Litoral: Prețuri mari, servicii proaste. În 100 m, 14 muzici diferite

Cu trenul de la Satu Mare la Mangalia, însă, este o adevărată aventură extremă. Oficial, conform Mersului Trenurilor, trenul direct, „Mangalianul” pleacă la ora 13.20 din Satu Mare și ajunge la Mangalia la 08.31, a doua zi.

Adică, cel mai rapid tren parcurge drumul dintre Satu Mare și Mangalia în 19h 11min. Oficial, fără niciun minut de întârziere. Preț: 173 lei de adult la clasa a II-a. Există și varianta de cușetă cu 6 paturi la 216 lei, iar în cușeta cu 2 paturi prețul este de 342,5 lei/persoană. 

Iar cine nu prinde „Mangalianul” și optează pentru altă „combinație” de trenuri poate ajunge la Mangalia în 25-27 de ore, conform Mersului Trenurilor. Dar, în 99% din cazuri, în România, trenurile acumulează întârzieri, uneori și de ore bune. 

Zilele trecute, de exemplu, „Mangalianul”, cel mai rapid tren direct Satu Mare - Mangalia a întârziat peste 6 ore. Adică, în loc de 19h, a făcut peste 24h. Pe caniculă, fără aer condiționat. 

Citește și: Cina în portul de „fițe” din Constanța pentru o familie cu 2 copii, 700 de lei. Antricot - 140 lei

Cu cel mai rapid tren de la Satu Mare la Mangalia, în peste 24h. Pe caniculă, fără aer condiționat

Marți, 25 iulie, „Mangalianul” a porni la orele prânzului din Satu Mare și 24 de ore mai târziu încă nu ajunsese la destinație. Iar o sătmăreancă a povestit experiența sa pe căile ferate la clasa a II-a, fără aer condiționat pe timp de caniculă.

Trenul a pornit la ora 13:20 de la Satu Mare și era programat să ajungă în Mangalia la ora 8:31, în schimb, chiar dacă era trecut de ora 12, trenul încă se afla la Eforie Sud, în gară, unde a stat mai bine de o oră.

Citește și: VIDEO Vacanța la Eforie: 3.200 lei, 3 zile la All Inclusive. La Nisipurile de Aur, stai 7 zile

Cu 5 kilometri făcuți într-o jumătate de oră, spune sătmăreanca, iar călătoria între stațiunile de pe litoral s-a dovedit a fi un adevărat joc al nervilor, mai ales pentru cei mici. În plus, cu toate că cea mai mare parte din țară a fost sub avertizare de caniculă, în vagonul de clasa a doua nu era aer condiționat, relatează presasm.ro.

„O batjocură adevărată, avem deja o întârziere de 6 ore, suntem ținuți în gara din Eforie Sud de mai bine de o oră, de restul opririlor să nici nu zic, facem 5 km în 30 de minute, ireal așa ceva, copiii sunt deja agitați, nu mai poți cu ei, iar noi adulții simțim că suntem victima unor batjocuri de nedescris, plătești pe bilet 200 de lei +/- , climă nu ai și nici nu ajungi la destinație la timp”, a punctat sătmăreanca.

„Am întrebat acum, cu mai mulți pasageri, de la unul dintre controlori care este motivul întârzierii și domnul fără niciun pic de bun-simț și fără respect a început să se revolte și strigă la pasageri”, a mai precizat femeia.

În timp ce sătmăreanca preciza că nici la ora 12 încă trenul nu ajunsese la Mangalia, potrivit Mersului Trenurilor, IR 8807, era înregistrat cu doar 12 minute întrâziere, între gările Constanța și Mangalia, în timp ce la Constanța, Mangalianul înregistrase deja o întârziere de aproape 4 ore, potrivit datelor de pe site-ul CFR.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te