Români de pretutindeni - Bucureșteanca de la L’Oreal USA

DE Mihai Duță | Actualizat: 15.02.2019 - 10:25
Florentina Pavel, împreună cu tatăl ei și cu Alex, fiul său

Povestea Florentinei Pavel (49 de ani) a început la Facultatea de Chimie din București și a continuat cu un doctorat în Statele Unite, urmat de o carieră la celebra firmă de cosmetice.

SHARE

Florentina a făcut parte din prima generație de după Revoluție în care s-a introdus masterul. Așa că, după ce a terminat facultatea în 1994, a început cursurile post-universitare. Tatăl ei era deja în Statele Unite, unde ajunsese ca turist. Apoi, după aproape 5 ani a reușit să-și aducă șu soția. În anii ’90, viza pentru SUA era aproape imposibil de primit. Florentina a încercat să o obțină, dar a fost refuzată chiar dacă tatăl ei se afla deja acolo. Motivul: avea peste 21 de ani, deci nu mai era un copil.

Singura soluție să ajungă acolo era să fie acceptată la o universitate.

„Dimineața aveam cursuri de master, iar după-amiaza eram profesoară la un liceu din spatele magazinului Bucur-Obor. Între cursurile de dimineață și serviciu mă opream la Fundația Fulbright și studiam cărțile lor pentru examenele TOEFL și GRE.

Aveau și cărți cu informații despre diferite facultăți din SUA în care erau specificate domeniile de studiu și licențele care puteau fi obținute. Tatăl meu era în New Jersey, așa că am ales trei universități din statul New York la care rezultatele de la testele TOEFL și GRE se puteau trimite direct. Eu am aplicat pentru program de doctorat și apoi am fost contactată prin telefon.

Era Universitatea Clarkson din orașul Potsdam, statul New York. Aflată în vecinătatea statului New Jersey, universitatea era la 6-7 ore distanță de condus față de locuința tatălui meu“, își amintește Florentina Pavel.

Doctorat în chimie la Clarkson University

Așa a ajuns în Statele Unite în ianuarie 1996, iar doctoratul l-a terminat în decembrie 2000. Tot în 1996 s-a măritat cu un român care ajunsese în SUA ajutat de tatăl ei.

„Adaptarea mea în SUA a fost ușoară pentru că am vrut să ajung acolo. În cazul meu a fost ușor pentru că părinții mei erau aici cu mine și apoi soțul și copilul. Adaptarea este grea pentru cei care regretă ce au lăsat în România. Pentru alții, situația e diferită și le e mult mai greu“, spune Florentina Pavel.

După ce a terminat studiile, a încercat să-și găsească de lucru la o companie unde să pună în practică ce învățase. Tema doctoratului obținut la Clarkson University a fost cercetarea în domeniul polimerizării în microemulsii și compozite.

Performanță - O parte dintre patentele de invenție în domeniul cosmeticii ale româncei

Nu a putut să se angajeze, pentru că viza pe care o avea nu îi permitea acest lucru. În 2001, a reușit să obțină green-cardul care îi dădea drept de muncă și a găsit un post în domeniul maselor plastice, dar ca simplu chimist.

Astfel, a lucrat la Akzo Nobel din New Jersey, în perioada ianuarie 2002-mai 2005, în domeniul sintetizării stabilizatorilor pentru PVC.

Realizările de la L’Oreal

După trei ani, a fost angajată conform studiilor doctorale la L’Oreal USA. „La L’Oreal am început să lucrez în make-up, ințial la mascara, apoi la fond de ten și apoi în integrarea portfoliului de produse al companiei IT Cosmetics care a fost cumpărată de L’Oreal. Am avut multe satisfacții profesionale aici, și recunosc că mi-a plăcut să văd la tv reclamele produselor de machiaj făcute de mine“, spune Florentina Pavel.

Dar viața a pus-o în fața unor situații cu totul neașteptate. Florentina s-a despărțit de soțul ei în 2004. Apoi a locuit cu părinții, care au ajutat-o să își crească fiul.

„Mama mea a decedat în iunie 2017, iar tata, care are Alzheimer, locuiește cu mine și prietenul meu. Anul trecut, în mai 2018, fiul meu a terminat Rutgers
University în New Jeresy și în iulie a început să lucreze în San Francisco,
California. În toamna anului trecut, eu cu tata și prietenul meu ne-am mutat din New Jersey în South Carolina, lângă Charlotte NC, că să fim aproape de familia prietenului meu. Ca să mă pot ocupa de tata mai mult, o să renunț la serviciul de la L’Oreal și o să încep să lucrez ca profesoară de chimie la University of North Carolina în Charlotte (UNCC)“, spune Florentina Pavel.

Pentru a deveni profesor la University Of North Carolina au contat foarte mult că și-a obținut doctoratul în Statele Unite, dar și recomandările colegilor.

„Doctoratul este realizarea care îmi dă și posibilitatea schimbării de profesie din cercetător în profesor, chiar după mulți ani de la terminarea studiilor. De la UNCC mi-au mai cerut și trei scrisori de recomandare de la trei persoane cu care am avut contact profesional, iar asta nu a fost o problemă pentru mine“, explică Florentina Pavel.

Fiul ei are acum 22 de ani și a terminat Computer Science la Rutgers University, iar Florentina se mândrește cu el: „A fost în Secția Honors și a terminat în trei ani datorită notelor mari luate la cursuri de nivel universitar urmate de el în liceu.  Testele au fost acceptate de universitate în locul unora ale lor“.

Florentina și familia ei a păstrat legăturile cu România unde are multe rude și prieteni pe care-i vizitează aproape an de an. Viața de familie și servicul nu-i lasă însă prea mult timp liber, mai ales de când nu mai are ajutorul mamei sale. Cititul era principalul ei hobby. Reușește totuși să-și mai facă timp și pentru asta, dar în special pentru noutățile din domeniul chimiei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te