Rise Project: Dan Barna, supervizorul unor fraude cu fonduri UE

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 15.10.2019 - 17:29
Dan Barna/Foto: Digi24

Jurnaliștii de la Rise Project au publicat marți o anchetă amplă despre președintele USR, Dan Barna. În material sunt prezentate afacerile cu fonduri europene pe care candidatul USR la alegerile prezidențiale le-a făcut înainte să intre în politică.

SHARE

„Prezidențiabilul vrea să-i întoarcă pe români în țară, dar și-a consolidat cariera pe seama unora nevoiți să plece. Opozantul și-a dirijat afacerile în algoritmul de încredere al pesedistului Dragnea: bani publici pentru prietenii de școală.

La bilanț, managementul care l-a consacrat pe Barna îi este este profitabil sieși, în timp ce oameni aflați în cumpănă au beneficiat doar pe hârtie. Vorbim despre persoane cu dizabilități sau proveniți din medii defavorizate, greu de integrat pe piața muncii și extrem de neglijate în România. În numele lor, Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare – DCG, compania fondată de Dan Barna, a câștigat milioane sub pretextul facerii de bine”, se arată în ancheta Rise Project.

Jurnaliștii Romana Puiuleț și Ana Poenariu prezintă date și documente care arată cum proiecte sociale finanțate din fonduri europene gestionate de firma lui Dan Barna au avut același model autohton prin care banii europeni s-au scurs către firme de casă.

„Trei proiecte europene generoase arată ca după război. Banii s-au evaporat între amici cu facturi la comandă, în nepotisme, deturnări, plăți fictive, furturi de echipamente și discursuri despre frumusețea spiritului antreprenorial. Din partea beneficiarilor, multă dezamăgire. (...)

Proiectele îngropate de Grupul de Consultanță și Dezvoltare – DCG s-au numit «Punți Comunitare» (social), «SES-am Deschide-te» (social)și «Biblioteca Bunelor Practici»(antreprenorial), iar aceasta e povestea lor.

Barna, 44 de ani acum, a ieșit din firmă de îndată ce a intrat în minister”, scrie Rise Project.

Ancheta a scos în lumină mai multe „contraste” din cariera lui Dan Barna. Unul dintre ele ar fi acela că, deși acesta susține că vrea să-i întoarcă pe români în țară, el și-a construit parcursul profesional „pe seama unora nevoiți să plece”.

Tot Rise Project susține că Barna, care a profitat din afacerile sociale pe care le-a derulat mai mult decât oamenii „aflați în cumpănă”, și-a dirijat inițiativele în algoritmul de încredere al lui Liviu Dragnea, fostul președinte PSD.

Întreaga anchetă poate fi citită aici.

 

Reacția lui Dan Barna

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -