Erwan Joliff trăiește de peste 20 de ani în România. Francezul s-a stabilt în Covasna și, azi, a reușit să ajungă consilier județean la Brașov.
Revolta unui francez aflat de 20 ani în România față de George Simion și extremiști: Nu sunt dușman
El le cere românilor să își facă auzită vocea din moment ce discursul public a devenit unul a urii după ce a fost acaparat de cuplul George Simion - Călin Georgescu.
Suveraniștii, "românii verzi", așa cum li se spune, nu mă iubesc. Îi cunosc de când am venit prima dată în această țară, în 1993. Le cunosc pe dinafară toate "refrenele" despre vocația mesianică a poporului român.
„Mulți ani am tăcut. Am încasat în tăcere toate mizeriile lor la adresa mea. Mi-am zis că n-am ce face – asta e țara în care am ales să trăiesc, și dacă vreau să rămân aici, trebuie să accept să coabitez cu oameni pentru care mândria și răutatea sunt direct proporționale cu lipsa de educație.
Însă știți ce am descoperit mai recent? Că nu sunt singur. Suntem chiar mulți cei care trebuie să-i suportăm pe acești suveraniști neocomuniști cu toate aberațiile lor. Culmea e că, se pare, suntem chiar majoritari.
Da, e foarte important să nu mai tăcem, să se audă foarte clar – și înăuntru, și în afară – că țara asta nu e umplută de troglodiți cu traume privind stima de sine, care se manifestă agresiv împotriva tuturor celor ce nu împărtășesc delirul lor.
Mi se pare că, prea mulți ani, am avut impresia că ei sunt majoritari. Abia acum încep să-mi dau seama că nu e chiar așa.
Citește și: Politico. George Simion, un risc de destabilizare în UE și NATO. Rolul României, crucial în Europa
Recunosc, nu e o postare pașnică. Unii îmi vor reproșa tonul, dar după tot stresul acumulat în ultima perioadă, după toate gândurile despre dacă mai are sens să lupt pentru această țară, dacă mai e loc aici pentru mine și, mai ales, pentru familia mea, simt că e necesar să pot spune, cu voce tare, ce cred și ce gândesc. Fără frică.
Nu, nu sunt singur. Suntem mulți care gândim la fel. Și e important să nu mai tăcem.
Oricum, chiar dacă aș tăcea, tot m-ar urî. Indiferent de binele pe care l-aș putea face aici, xenofobia este unul dintre fundamentele care le structurează gândirea. În ochii lor sunt – și voi rămâne – un francez. Un străin. Un dușman. Nu am ce face”, a scris francezul mutate de 20 de ani în România.
George Simion i-a înjurat pe francezi la ei acasă
În campania electorală, între turul 1 și turul 2, George Simion a fost invitat la o televiziune franceză. Simion i-a bălăcărit pe francezi spunând că sunt o națiune fără identitate care va dispărea în curând.
„Iubesc Franța și poporul francez, dar nu-mi plac tendințele dictatoriale ale lui Emmanuel Macron. Franța s-a implicat în alegerile din România. Ambasadorul Franței in România a discutat cu președintele Curții Constituționale care a anulat alegerile în România. Ambasadorul Franței a mers în aceste săptămâni prin toate regiunile țării ca să convingă oamenii de afaceri să-l susțină pe contracandidatul meu, primarul din București”, a declarat George Simion.
Avertizat de moderator că face acuzații grave și că Franța este totuși o democrație, iar aceste declarații ar putea afecta relațiile diplomatice, Simion a continuat, spunând că este „foarte grav” și a făcut o paralelă cu sistemul politic din Iran, unde ayatollahul spune cine poate candida. „Țin să vă spun că Franța e o democrație care nu are tendințe dictatoriale. Dacă vă numiți deja omologul dictator, asta e «promițător» pentru relațiile României cu Franța”, a spus jurnalistul francez.
Citește și: George Simion, contrat dur în direct la o televiziune franceză: Franța nu e dictatură cum acuzați