Renate Weber, încă un populism: îl verifică la conductele de apă caldă și căldură pe Nicușor Dan

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 15.12.2020 - 11:36
Renate Weber, Avocatul Poporului. Sursa foto: Inquam Photos - George Călin

Avocatul Poporului susține, într-un comunicat de presă, că „se implică în problema apei calde în București”. Nu este foarte clar cum se poate implica AVP, întrucât lipsa apei calde este cauzată de avariile din rețea, conductele nefiind înlocuite.

SHARE

„Avocatul Poporului a luat cunoștință din numeroase articole de presă despre lipsa apei calde și a căldurii în toate sectoarele din București. Având în vedere că problema lipsei apei calde și a căldurii reprezintă o chestiune de sănătate publică, mai ales că România se confruntă cu lupta împotriva virusului COVID-19, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu încă din data de 9 decembrie 2020. Astfel, au fost efectuate demersuri la toate primăriile de sector, precum și la Primăria Municipiului București, pentru a ne comunica măsurile imediate dispuse, în vederea asigurării condițiilor de trai normale, în case în această iarnă, întrucât anotimpul rece s-a instalat deja. Rezultatele demersului nostru vor fi făcute publice”, se arată într-un comunicat de presă al Avocatului Poporului. 

În weekend, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a explicat că „în vara aceasta, Gabriela Firea a amânat, din interes electoral, lucrările absolut vitale de reparație care ar fi permis evitarea avariilor din prezent, în consecință, rețeaua de termoficare a devenit, la propriu, un ciur prin care se risipesc banii bucureștenilor, pierderile de apă caldă fiind de mai bine de trei ori mai mari în 2020 decât în 2016, iar pierderile de pe rețea determină ca aceasta să funcționeze la limita de avarie. E motivul pentru care CET Sud a căzut vinerea trecută, cu afectarea întregii zone de est a Capitalei timp de o săptămână. Nu a plătit subvenția și a dus Elcen în insolvență. În consecință, Elcen nu a putut accesa bani europeni și nu s-a putut moderniza”. 

În replică, Gabriela Firea l-a numit pe Nicușor Dan „Frigușor” și a susținut că „motivul pentru care nu se livrează agent termic şi apă caldă în aproximativ 4.000 de blocuri din Bucureşti este defectarea unei turbine la un CET la care Guvernul ar fi trebuit să realizeze reviziile în vară”. 

După ce a pierdut Primăria Capitalei, Gabriela Firea a susținut în mod repetat în spațiul public că Executivul e de vină pentru lipsa apei calde în București și că a fost sabotată. 

„Toată perioada de campanie şi precampanie s-a oprit intenţionat apa caldă de către Guvern, furnizând cu picătura prin CET-uri, ca să fie ostilă faţă de mine populaţia, deşi agentul termic este produs de către CET-uri, care aparţin de Guvern”, susținea Firea chiar în primul live pe Facebook, după înfrângere. 

Citește mai multe aici: „Firea, sursa frigului din apartamente”. Nicușor Dan explică pertinent situația și soluțiile

De ce nu avem apă caldă și căldură în București

Contrar a ceea ce scrie Avocatul Poporului în comunicatul de presă, amintim că primăriile de sector nu au atribuții în livrarea apei calde și căldurii.

Termoenergetica, furnizorul de apă caldă și căldură din subordinea Primăriei Capitalei, a admis că rețeaua de distribuție este extrem de avariată, iar ELCEN, producătorul de energie termică, a explicat în nenumărate rânduri că pierderile de apă fierbinte pe rețea s-au triplat: de la circa 800 de tone pe oră în 2016, la circa 2.200 de tone pe oră în 2020.

Termoenergetica are în continuare datorii la ELCEN, acum pe lunile octombrie și noiembrie, de  aproape 172 de milioane de lei, dar în septembrie, când Gabriela Firea (PSD) a pierdut Primăria Capitalei în favoarea lui Nicușor Dan, datoria Termoenergetica la ELCEN era de aproape 382 de milioane de lei, compania nemaiplătind facturile din primăvară. 

Precursorul Termoenergetica, RADET,  a intrat în faliment cu o datorie istorică de aproape 4 miliarde de lei. 

„Sistemul de termoficare e cea mai complexă și mai complicată infrastructură a țării, sistemul nu te lasă să lucrezi și, chiar dacă ar veni toți banii din lume, problemele nu s-ar rezolva”, susținea directorul Termoenergetica, Alexandru Burghiu, într-o declarație pentru Newsweek România

Pe de altă parte, din 2016 încoace, în mandatul Gabrielei Firea, au fost înlocuiți cu tehnologie modernă 0,6 kilometri de rețea primară (Capitala are 1.000 de kilometri de rețea primară), iar circa 50 de kilometri de rețea au fost reparați, a explicat Ana Ciceală, consilier general USR, pentru Newsweek România

Citește și: Moștenirea Gabrielei Firea: Capitala înghețată. Când vor avea bucureștenii apă caldă la discreție

De asemenea, o analiză a Expert Forum, din 2019, a arătat că răspunzătoare pentru lipsa apei calde este Primăria Capitalei. Din cauză că nu plătește datoriile către ELCEN, sistemul nu este modernizat, iar avariile se înmulțesc. Puteți citi raportul AICI. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te