Recunoașteți personajul? Trubadurul oltean ce umple sălile la 78 ani. Tatăl său a fost închis 20 ani

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 06.11.2023 - 08:27
Recunoașteți personajul? Tudor Gheorghe trubadurul oltean - Foto: Arhive / imagine cu caracter ilustrativ
Recunoașteți personajul? Tudor Gheorghe trubadurul oltean - Foto: Arhive / imagine cu caracter ilustrativ

Tânărul din imagine este unul dintre cei mai mari artiști ai României, cu un succes uriaș la public. Are o carieră impresionantă în muzică, dar și o viață la fel de interesantă. Și la cei 78 de ani pe care îi are în prezent, se menține în formă. Tu știi despre cine este vorba?

SHARE

DA! Este chiar maestrul Tudor Gheorghe, cu o carieră impresionantă în muzică. Însă, de mai bine de doi ani trăiește o teribilă dramă. Soția sa iubită a murit în ianuarie 2021, lăsându-l profund îndurerat.

Copilărie petrecută cu animalele la păscut 

Gheorghe Tudor, pe numele avut la naştere, a venit pe lume la 1 august 1945, în comuna Podari, judeţul Dolj, situată la doar 10 kilometri de Craiova, într-o familie de țărani, tatăl său, Ilie Tudor, fiind cântăreţ la biserică, iar mama, Ştefania Tudor.

În anii copilăriei a mers cu animalele la păscut, această perioadă fiind foarte fericită, după cum mărturisea, peste ani, artistul: „Copilăria mea a fost foarte fericită. A fost copilăria unui băieţel de la ţară, care se ducea cu vacile, de primăvara, când se făcea poteca pe lângă gard, iar picioarele mele nu mai cunoşteau încălţările până cădea bruma.

Toată viaţa mi-a făcut plăcere să merg desculţ. Am făcut jocurile copilăriei, alea adevărate, fără griji, fără tablete, fără televizor, fără radio. Ascultam doar muzica păsărilor, vuietul vântului şi liniştea pădurilor.”

Citește și: VIDEO „Trecătoarele iubiri”, un film romantic românesc de referință, din 1974. Află poveștile

Apoi, anii adolscenţei au fost dificili, fiind marcaţi de situaţia tatălui său, care a fost condamnat la 22 de ani de închisoare, pentru „complot armat împotriva orânduirii socialiste”, iar după ce a executat 7 ani de detenţie la închisoarea de la Aiud, a fost eliberat în anul 1964.

Tudor Ghoerghe a urmat primul an Liceul Nicolae Bălcescu (actualul Colegiu Național „Carol I”) din Craiova, iar arestarea tatălui a dus la exmatricularea sa. A continuat liceul la Arad, unde avea două mătuşi, cu clasa a IX-a, la Liceul Moise Nicoară.

A iubit poezia, literatura în general, şi a intenţionat să devină profesor de limba şi literatura română, iar după absolvirea liceului a vrut să urmeze Facultatea de Filologie.

Însă soarta a vrut să urmeze cursurile Institutului de Teatru din București

A fost angajat la Teatrul Național din Craiova, debutând în rolul Paznicul tânăr din „Cocoșul negru”, de Victor Eftimiu.

În anul 1969, după trei ani de muncă intensă, susţine primul său recital de muzică şi poezie, „Menestrel la curțile dorului”, în care a prezentat creaţiile poetice ale lui Lucian Blaga, Tudor Arghezi și Ion Barbu. S

Interzis de securitate 

În anul 1986, un general de securitate cu rang foarte înalt, care lucra în securitatea externă, a venit la el şi i-a spus: „Tudore, ai grijă de acum încolo că eu nu te mai pot apăra şi, nu în ultimul rând, se cam strânge cercul. Ai grijă să nu se întâmple ceva, aşa că las-o mai moale!”. Începând cu anul 1987, autorităţile comuniste i-au interzis total lui Tudor Gheorghe să mai susţină concerte.

În anul 1992, Tudor Gheorghe a avut primul spectacol de după Revoluție, intitulat „Cântece cu gura închisă”.

În anul 1998, a revenit pe scenă, apoi, începând cu anul 1999, a început seria de spectacole „Anotimpurile poeziei românești”, în colaborare cu dirijorul Marius Leonard Hristescu.

Iubire nemărginită din studenție pentru soția sa

Tudor Gheorghe a fost căsătorit peste 5 decenii cu Georgeta Luchian Tudor care a fost actriţă a Teatrului Naţional din Craiova şi împreună au un fiu, Tudor Adrian.

Despre soţia sa, Tudor Gheorghe declara: „În anii studenţiei am întâlnit-o prima oară. Era de o frumuseţe absolută şi m-a fascinat din prima clipă. Mă duceam de fiecare dată să o văd în spectacole. Când am revenit în Craiova, după terminarea Institutului de Teatru, am reîntâlnit-o.

Citește și: Ce pensie a ajuns să aibă Aurel Pădureanu, după zeci de ani de carieră. O bătaie de joc

Din toamna lui 1966 şi până astăzi nu ne-am mai despărţit. Ea a fost cel mai important cenzor al meu, m-a învăţat să gătesc, să fac din bucătărie micul meu refugiu. Secretul căsniciei noastre e acela că nu am îmbinat niciodată profesia cu viaţa de familie. Împreună avem un fiu, pe Tudor Adrian, care ne-a dăruit un nepot”povestea maestrul într-un interviu.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te