Recunoașteți personajul? Un copil-minune care se retrage la 14 ani. O mare artistă care fuge în SUA

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.12.2023 - 12:13
Recunoașteți personajul? Actrițele care au devenit celebre după un film de copii / Foto: Arhive / imagine cu caracter ilustrativ
Margareta Pâslaru în Veronica

Cele două actrițe din imagine au jucat în unul dintre cele mai frumoase filme pentru copii din cinematografia românească. Cu siguranță lr-ai urmărit și tu. Le recunoști?

SHARE

Cele două actrițe din imagine au jucat în unul dintre cele mai frumoase filme pentru copii din cinematografia românească. Cu siguranță lr-ai urmărit și tu. DA! Sunt chiar Lulu Mihăescu și Margareta Pâslaru, actrițe care au jucat în filmul „Veronica”. Iată cum sunt acum, la 50 de ani distanță.

Sursa foto: AICI

Lulu Mihăiescu, fetița care a pierdut trăistuța fermecată în „Veronica”

O mai știți pe Lulu Mihăescu, din celebrul film Veronica? Actrița s-a retras complet din lumina reflectoarelor și s-a reprofilat, după ce a cunoscut un succes formidabil în lumea filmului. Ce face acum actrița, care a ajuns la 54 de ani și nu a mai apărut în lumea publică.

În 1972 a apărut filmul Veronica, iar actrița principală a câștigat inimile tuturor. La debutul său, Lulu Mihăescu avea numai patru ani. A fost comparată cu Shirley Temple, dar a renunțat la faima din România pentru o viață simplă peste hotare.

Citește și: Artist român de geniu, pictează paralizat cu pensula legată de mână. E la pat când îl arestează

Ulterior, în 1973 s-a lansat filmul Întoarcerea lui Veronica, iar și de această dată, fetița cu talent cât carul a intrat în inimile celor care o priveau pe ecranul cinematografului.

Alături de nume mari ai actoriei precum Margareta Pâslaru, Dem Rădulescu, Vasilica Tastaman, Angela Moldovan, George Mihăiță și Manuela Hărbor (pe atunci, având și ea tot 4 ani), Luminița Mihăescu a interpretat rolul unei fetițe orfane, care locuia la casa de copii. Atunci când împlinește cinci ani, micuța primește în dar de la Zâna Zânelor- Margareta Pâslaru- o trăistuță fermecată.

Dar pentru că nu ascultă sfaturile și nu este darnică cu ceilalți copii, trăistuța îi este luată și pe toată durata filmului, acțiunea se învârte în jurul eforturilor făcute de Veronica pentru a o lua înapoi. Așa ajunge să facă cunoștință cu tot felul de personaje fantastice, să intre și să iasă din belele.

Scenariul filmului care a consacrat-o pe Lulu Mihăescu, actrița din Veronica, a avut la bază fabulele lui La Fontaine. Alături de ea, din distribuție au mai făcut parte Angela Moldovan, care a interpretat-o pe Smaranda, îngrijitoarea din căminul de copii. Vasilica Tastaman a fost Vulpea, Dem Rădulescu-Motanul Dănilă. Iar, George Mihăiţă i-a dat viață șoricelului Aurică.

Câțiva ani mai târziu, actrița in Veronica a mai apărut în 3 filme, între anii 1976-1986, „Mama”, „Saltimbancii” și „Un saltimbanc la Polul Nord”, toate în regia celei care o descoperise, Elisabeta Bostan.

Lulu Mihăescu renunță la film la doar 14 ani.

Luminița Mihăescu a luat apoi decizia de a se retrage din lumea cinematografică și s-a axat pe o altă pasiune a sa, muzica. Astfel, la începutul anilor ’90 a cântat la clape în formația Timpuri Noi. În 1996, artista a părăsit definitiv România și s-a stabilit în Vancouver, Canada, acolo unde locuiește și astăzi.

Margareta Pâslaru, Zâna Zânelor în „Veronica”

Margareta Pâslaru avea să cunoască un uriaș succes în România, fiind căutată de 60 de compozitori care i-au încredințat piesele. A scos 66 de discuri, doar Gică Petrescu fiind mai prolific. Compune muzică pentru desenele animate ca „Mihaela” și apare în nenumărate filme, alături de mari nume ale scenei, precum Ștefan Iordache ori Amza Pellea.

La vârsta de 4 ani şi jumătate are prima ei apariţie în public, în rolul copilului din „Madame Butterfly” de Puccini, pe scena Operei Naţionale. Debutează la 15 ani, iar peste un deceniu va vinde discul „Chemarea mării” în 26.000 de exemplare, un record.

„Din ce s-a scris în presă şi din spusele admiratorilor, vocea mea a fost cea care le-a atras atenţia la radio, televiziunea fiind la începuturi în 1960. Cântam piesa compusă special pentru mine „Chemarea mării”, a regretatului George Grigoriu. Urmând iniţiativa acestuia, 52 de compozitori mi-au încredinţat lucrările lor în anii următori, ceea ce mi-a oferit şansa de a-mi diversifica repertoriul. Se lucra cu pasiune, se muncea serios.

Faptul că mi-am început cariera în 1959-1960 îmi dă şi acum un sentiment de mândrie. Stilul armonic inovator care a pătruns şi la noi, acea originalitate melodică s-a răspândit pe plan mondial, influenţând generaţiile următoare de pretutindeni. Artiştii anilor ’60 au spart tiparele!”, a spus pentru Libertateapentrufemei.ro

 În duet cu Marina Voica, lansează versiunea românească a piesei „Pe aripa vântului”, devenită, la rându-i, un mare şlagăr.

A fost denigrată de către Securitate

Ea și-a făcut un bilanț al carierei pentru Revista Avantaje:

„În 1962, Liviu Ciulei m-a adus în teatru, am cunoscut-o pe Maria Tănase, am jucat cu Toma Caragiu, cu Rodica Tapalagă în distribuția piesei „Opera de trei parale' de B. Brecht, la Teatrul „L.S. Bulandra'. Cu Tudor Mărăscu am lucrat și la televiziune, și la Teatrul „Ion Vasilescu'.

Melodii de H. Mălineanu, Edmond Deda, Radu Șerban, Horia Moculescu, Temistocle Popa, înregistram cu Aurora Andronache pentru emisiuni semnate de Ovidiu Dumitru, Alexandru Bocăneț, Dumitru Moroșanu, Tudor Vornicu, Titus Munteanu. M-au acompaniat trupele Rolf Albricht, Bebe Fugaru – Sincron, Savoy, Radu Goldiș, Romanticii – Mircea Drăgan.

La Studiourile Buftea am fost invitată de Andrei Călărașu, de Francisc Munteanu, de Lucian Bratu. I-am avut ca parteneri pe Emerich Schafferer, Ion Dichiseanu, Ștefan Iordache, Marin Moraru. Doamna Elisabeta Bostan mi-a încredințat trei roluri în filmele „Veronica'. Cu domnul Laurențiu Damian am produs albumul caritabil „Stelele filmului cântă', în beneficiul UCIN.

La Teatrul „Tănase', jucam cu Mircea Crișan, prezentând apoi împreună Festivalul Național Mamaia. Am cântat cu grupul Cantabile și cu Titus Andrei, continuând colaborarea în emisiunile sale radiofonice până în prezent. Vară de vară jucam cu Stela Popescu, cu Ștefan Bănică, cu Alexandru Arșinel, în regia lui Bițu Fălticineanu”, a spus artista.

Pleacă în SUA, după soțul ei

În 1983, în plină glorie își urmează soțul în SUA. Securitatea a acceptat cu greu plecarea unui adevărat star al României și a lansat o serie de teorii denigratoare la adresa solistei.

Securitatea avea această apucătură de a-i șterge din memoria publicului pe cei fugiți în străinătate. Altă „metodă” era denigrarea acestora. Una dintre mizeriile lansate de Securitate a fost aceea că fata Margaretei a orbit după ce artista i-a cerut să facă o operație estetică.

Citește și: Fabuloasa viață a Mihaelei Mihai: Urmărită și declarată moartă de Securitate. Soțul o otrăvea

Securitatea lansase zvonul că Margareta voia ca fiica ei să îi moștenească ochii. O altă minciună a fost că soțul Margaretei s-ar fi sincuis prin spânzurare.

Evident, erau minciuni. Fata este bine în SUA, iar artista a revenit în România, alături de soț, după 1989.

„Fiica mea, Ana-Maria, revine în Bucureşti cu drag şi, de fiecare dată, ne plimbăm în parcul Ateneului Român, în parcul Herăstrău şi în Cişmigiu, pe unde se juca în copilărie”, a spus Margareta într-un interviu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te