VIDEO Kasparov, despre războiul din Ucraina: Rareori poți avea un compromis între agresor și victimă

DE Daniel Toșa | Actualizat: 03.07.2024 - 20:49

Legenda șahului mondial, Garry Kasparov a vorbit în exclusivitate pentru Newsweek România despre cum vede el finalul războiului din Ucraina, în condițiile în care recent, Volodimir Zelenski a anunțat la un summit în Elveția că lucrează la un plan de pace.

SHARE

Garry Kasparov nu vede "cu ochi buni" un posibil plan de pace între Rusia și Ucraina, acum, la mai bine de doi ani de zile de când Vladimir Putin a declanșat cel mai mare război din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Kasparov, despre războiul din Ucraina: Rareori poți avea un compromis între agresor și victimă

"Războaiele se pot încheia la masa negocierilor atunci când ai ceva de negociat, când ai un potențial compromis. Rareori poți avea un compromis între agresor și victimă, dar este posibil.

Dar în acest caz, partea agresivă, care este Rusia lui Putin, și-a stabilit foarte clar obiectivul. Distrugerea totală a statului ucrainean. Așa că eu spun, ei au spus-o, repetând asta.

Putin a declarat în mod explicit că Ucraina nu există ca stat. Națiunea ucraineană este formată doar din ruși care vorbesc o limbă stricată. Iar scopul său a fost, este și va fi să elimine Ucraina de pe hartă. Cum poți să negociezi? 

Deci sfârșitul războiului, așa cum este trâmbițat de unii politicieni occidentali, nu este altceva decât încetarea focului. Da, se poate obține încetarea focului", a declarat Garry Kasparov în exclusivitate pentru Newsweek România.

Citește și: VIDEO Garry Kasparov, despre implicarea Rusiei în șahul Internațional: Kremlinul sponsorizează FIDE

Cele două scenarii ale lui Kasparov prin care se poate termina războiul din Ucraina

Geniul șahului mondial a creionat două scenarii pe care el le vede posibile pentru ca războiul din Ucraina să se oprească pentru totdeauna.

O încetare a focului este "încă puțin probabil, în opinia mea, dar dacă este posibil, dar asta înseamnă că războiul se va relua mai târziu, pentru că acest război se poate termina doar cu două scenarii. 

Unul este Putin câștigă și Ucraina dispare. Al doilea, Ucraina câștigă și regimul lui Putin se prăbușește. Nu există o a treia cale", a spus Kasparov.

Citește și: VIDEO Garry Kasparov: Va fi dificil pentru Putin să ascundă că războiul merge în direcția greșită

"Regimul lui Putin are nevoie de război pentru a supraviețui"

Vladimir Putin a propus Ucrainei să facă "pacea rusească" pentru a-și retrage trupele din țara pe care a invadat-o în 24 februarie 2022. Această schemă de "pace" presupune ca Ucraina să renunțe la cele patru teritorii anexate de Rusia în toamna lui 2022. Este vorba de Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Pe lângă aceste patru teritorii, Kremlinul cere Ucrainei și Occidentului să recunoască în mod oficial teritoriul Crimeei, anexată de Rusia încă din 2014, drept teritoriu rusesc.

De asemenea, Moscova a cerut ca Ucraina să nu devină niciodată parte a NATO, ci să rămână o "zonă de tampon" între Federația Rusă și flancul estic al Alianței.

Întrebat, dacă ce ar însemna dacă Ucraina ar accepta o astfel de propunere de "pace" propusă de Moscova, Garry Kasparov a declarat:

"Nu știu. Eu sunt rus. Nu pot răspunde pentru ucraineni, dar cred că îl recompensează pe Putin. Răsplătește agresiunea. Și apropo, chiar și aceasta, știți, este pentru Putin să fie o soluție temporară. El va folosi această pauză ca pe o oportunitate de a-și construi baza și de a merge mai departe.

Regimul lui Putin are nevoie de război pentru a supraviețui. Asta e foarte simplu. Orice altceva este doar, știți, este un război temporar. Războiul este singurul motiv ideologic și, de asemenea, singurul motiv economic pentru ca regimul Putin să continue. Deci, dacă războiul se oprește în Ucraina pentru o vreme, el va merge în altă parte. Pentru că, din nou, pentru el este foarte important să demonstreze că poate folosi forța pentru a ignora tratatele internaționale.

Apropo, orice lucru semnat cu Rusia, cu Rusia lui Putin astăzi, este doar o bucată de hârtie. Este fără valoare. Putin a avut atât de multe acorduri pe care el le-a încălcat. Lui nu-i pasă. Deci, el într-adevăr este un paria. Și scopul lui este să extindă războiul. El a făcut-o cu destul succes. Avem un război în Orientul Mijlociu care are toate amprentele KGB acolo.

Maduro amenință țara vecină, Guyana. Deci este un client al Rusiei. Îl avem acum pe Kim Jong-in, care este pe cale să-și trimită soldații în Ucraina. Deci, și, desigur, și Africa. Putin a fost foarte activ în răspândirea influenței rusești.

De aceea avem deja mulți studenți africani recrutați cu forța în armata rusă, cu binecuvântarea dictatorilor africani care vizitează Moscova în mod regulat acum", a declara Kasparov într-un interviu cu Sabin Orcan.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te