Care sunt famiile ce pot primi bani pentru copii care merg la grădiniță? Pot lua 120 de lei lunar

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 03.07.2024 - 15:23
Care sunt famiile ce pot primi bani pentru copii care merg la grădiniță? Pot lua 120 de lei lunar Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Stimulentul educațional se acordă preșcolarilor din familiile care au stabilit dreptul la venit minim de incluziune și este condiționat de prezența zilnică a copiilor la grădiniță.

SHARE

Stimulentul educațional se acordă numai pentru copiii înscriși într-o unitate de învățământ preșcolar. Tichetele pentru grădiniță sunt finanțate de la bugetul de stat și se acordă în scopul stimulării participării în învățământul preșcolar a copiilor din familii defavorizate și al creșterii accesului acestora la educație.

Conform legii, stimulentul educațional nu se ia în calcul la stabilirea veniturilor în baza cărora se acordă beneficii de asistență socială.

În prezent, tichetul social pentru grădiniță are o valoare nominală de 120 lei/copil/lună și poate fi utilizat pentru achiziționarea de produse alimentare și de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite.

Acordarea stimulentelor educaționale este condiţionată de frecvența regulată la grădiniţă a copiilor din familiile beneficiare ale stimulentului educaţional prevăzut de prezenta lege.

Care sunt famiile ce pot primi bani pentru copii care merg la grădiniță? Pot lua 120 de lei lunar

În sensul prezentei legi, prin frecvenţă regulată se înţelege prezenţa zilnică a copilului la grădiniţă în luna monitorizată, cu excepţia absenţelor motivate.

Se consideră absenţe motivate, ce nu afectează acordarea tichetelor sociale, următoarele cazuri, cu condiţia ca acestea să nu depăşească 50% din zilele de grădiniţă:

Citește și: Crește salariului minim: ”Pentru fiecare 1 leu în plus se pierd 100 de lei”. Care este motivul?

– absenţe medicale: motivate, numai dacă părinţii aduc scutiri medicale corespunzătoare perioadelor în care au lipsit copiii, la revenirea acestora la grădiniţă. În caz excepţional, o singură dată pe an şcolar, copiii pot beneficia de tichete sociale şi dacă în luna monitorizată au lipsit mai mult de 50% din zilele de grădiniţă, din motive medicale;

–   învoiri: copiii pot fi învoiţi de către părinţi în limita a 3 zile pe lună, cu condiţia anunţării cadrelor didactice.

Zeci de solicitări în fiecare oraș

Spre exemplu,de la începutul anului școlar 2023–2024, prin Direcția de Asistență Socială Deva au fost distribuite 72 de tichete sociale, în valoare totală de 9.072 lei – în creștere cu 14% față de anul școlar precedent.

Citeşte şi: România adoptă salariul minim european. Cât pot să primească în plus salariaţii

Părinții interesați să obțină un astfel de ajutor trebuie să îndeplinească anumite condiții și să întocmească un dosar. 

cerere tip
carte de identitate, carte de identitate provizorie, a tuturor membrilor familiei, care au implinit 14 ani;
certificate de naștere copii;
certificat/certificatele de căsătorie;
hotărâre/delegare de tutelă temporară;
adeverintă eliberată de grădinița la care este înscris copilul, din care să rezulte că frecventează grădinița;
adeverință eliberată de angajator în care să se specifice venitul net realizat în luna anterioară depunerii cererii, pentru toti membrii familiei care sunt salariați, cu mențiunea dacă primesc sau nu bonuri valorice;
cupon de pensie;
cupon somaj;
adeverinţă doveditoare a faptului că solicitantul sau membrii familiei realizează/nu realizează venituri impozabile, eliberată de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani (chiar daca sunt salariati, pensionari sau au indemnizații sociale);
certificat de rol fiscal pentru imobile (case și terenuri), autovehicule, eliberat de Primarie pentru fiecare membru al familiei;
talon maşină (dacă este cazul);
actul doveditor privind proprietatea, contract de închiriere locuinţă fond locativ de stat sau chiriaş la proprietar;
adeverintă eliberată de administrator în care să se menționeze nominal persoanele care locuiesc la adresa menționată de solicitant;

Stimulentul se acordă lunar, pe perioada participării copilului la activităţile organizate în cadrul unităţilor din învăţământul preşcolar, în perioada septembrie – iunie.

Citeşte şi: Care sunt implicaţiile? Salariul minim brut pe economie creşte, nu şi contribuţiile la CAS şi CASS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te