VIDEO Garry Kasparov, despre implicarea Rusiei în șahul Internațional: Kremlinul sponsorizează FIDE

DE Daniel Toșa | Actualizat: 03.07.2024 - 13:57

Garry Kasparov, unul dintre cei mai mai șahiști din toate timpurile a vorbit în exclusivitate pentru Newsweek România, în cadrul unui interviu cu Sabin Orcan, despre implicarea Rusiei în Federația Internațională de Șah.

SHARE

Legenda șahului mondial, Garry Kasparov, venit la București la turneul Superbet Chess Clasic a acordat un interviu în exclusivitate pentru Newsweek România în care a vorbit despre recenta decizia a decizie a Comisiei de Etică a Federației Internaționale de Șah (FIDE) de a amenința cu expulzarea Federația Rusă de Șah cu excluderea pentru că ar fi organizat turnee de șah în teritoriile ocupate din Ucraina.

Garry Kasparov, despre implicarea Rusiei în șahul Internațional: Kremlinul sponsorizează FIDE

De asemenea, Garry Kasparov a vorbit și despre legăturile strânse ale președintelui Federaței Ruse de Șah, Arkady Dvorakovich cu Kremlinul și Vladimir Putin.

"Din 1982, de la alegerea filipinezului Floreso Campomanus, Uniunea Sovietică și KGB erau în controlul direct al FIDE. Apoi a urmat o regulă a domnului Ilumzhinov. Iar acum există un alt oficial rus, Arkady Dvorakovich, care arată mai prezentabil decât Ilumzhinov, dar care încă „dansează” pe muzica Kremlinului.

Este o chestiune de supraviețuire pentru Dvorakovici să joace după regulile impuse de șeful său de la Kremlin. Am fost un pic surprins de deciziile comisiei de etică a FIDE, care a fost, din nou, una absolut normală după standardele normale. Desigur, Dvorakovici a trebuit să își demonstreze imediat loialitatea față de Putin prin acordarea acestui interviu", a declarat Garry Kasparov pentru Newsweek România.

"Federația Internațională de Șah este încă în mâinile unor huligani"

Kasparov a criticat Federația Internațională de Șah pentru că nu a rupt legăturile cu Kremlinul condus de dictatorul Vladimir Putin.

Garry Kasparov - Foto: Newsweek România

"Cred că este o rușine că Federația Internațională de Șah este încă în mâinile unor huligani. Dar atâta timp cât Putin rămâne la Kremlin și FIDE depinde de sponsorizarea rusă, deoarece este sponsorizată de organizații care sunt direct legate de regimul lui Putin și astfel nimic nu se va schimba", a declarat Kasparov.

Întrebat dacă această decizie are vreo legătură cu el, ținând seama că Putin la plasat deja ca fiind unul cei mai mai dușmani ai săi și chiar un Tribunal din Rusia a emis un mandat de arestare pe numele lui Garry Kasparov pentru "sprijinirea terorismului" și "trădare de stat", legenda șahului Kasparov spune:

"Totul a început înainte de ca eu să fiu campion mondial, în 1982. Nu este o practică neobișnuită pentru KGB, pentru această organizație să controleze instituțiile internaționale, să le folosească pentru agenda lor clandestină. Nu cred că joc vreun rol în acest caz concret.

În ceea ce privește ancheta penală, nu sunt sigur că este o anchetă, care a început în nordul îndepărtat, din nou, nu este nimic neobișnuit.

Dictatorii încearcă întotdeauna să-și prezinte adversarii, pe cei care luptă împotriva lor, drept teroriști și hoți. Am spus deja că Putin este un terorist, Putin este un hoț, iar regimul său este doar o amenințare mai mare la adresa stabilității globale. Și nu sunt singurul pe această listă.

Mulți dintre colegii mei sunt deja numiți teroriști și, de fapt, cei care sunt în viață, unii dintre ei au fost uciși. Mulți sunt în închisorile rusești, dar cei care sunt în exil, în fiecare zi puteți vedea că lista lor a fost mărită", a declarat Garry Kasparov, în exclusivitate pentru Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te