Rectorul SNSPA cere demisia lui Dragnea după eșecul de la referendum

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 08.10.2018 - 12:16

Fostul ministru PSD al Educației, Remus Pricopie, actual rector SNSPA, a postat, luni, pe pagina sa de Facebook, un mesaj în care îi cere demisia liderului PSD, Liviu Dragnea, după eșecul referendumului pentru redefinirea familiei.

SHARE

Remus Pricopie îl oferă  ca exemplu pe fostul premier al Italiei, Matteo Renzi, care a plecat din funcție după ce a pierdut în cadrul unui referendum privind reforma constituțională.
„În decembrie 2016, premierul Italiei, Matteo Renzi, şi-a dat demisia, ca urmare a eşecului la referendumul privind reforma constituţională. Deși prezența la urne a fost una semnificativă (65%), italienii au respins modificările constituționale propuse de guvernul de stânga condus de Renzi. Respectând o cutumă specifică societăților democratice, premierul italian a făcut un gest firesc pentru un politician responsabil care, conștient de forța și semnificația votului, și-a asumat, prin demisie, un eșec politic și a demonstrat tuturor că înțelege dimensiunea reală a principiului reprezentării.” scrie Pricopie.
Acesta face o paralelă cu situația din România, unde referendumul pentru redefinirea familiei a fost organizat în ciuda faptului că Liviu Dragnea avea date care arătau că oamenii nu vor participa iar inițiativa nu are șanse să fie validată.
„În octombrie 2018, în România, este organizat un referendum pentru modificarea Constituției, pe tema redefinirii familiei. Paradoxal, deși liderul principalului partid de guvernare avea rezultatele mai multor cercetări realizate de sociologi români (neplătiți din banii de partid), din care rezulta foarte clar că românii nu vor participa la acest referendum, prin urmare nu vor valida inițiativa de modificare a Constituției, PSD este aruncat într-o nouă aventură. Preşedintele partidului, domnul Liviu Dragnea, devine prima voce care susține public referendumul şi conceptul de „familie tradițională” – concept pe care însă uită să-l definească într-un mod clar, cel puțin din perspectivă juridică.” a continuat fostul minsitru.
Pricopie consideră că într-o astfel de situație „un lider politic autentic, care crede și acționează în virtutea principiilor democratice, care respectă și ascultă vocea cetățenilor / alegătorilor mai mult decât pe cea a consultanților străini (plătiți din banii de partid), nu are decât o singură opțiune: demisia.”

La referendumul pentru redefinirea familiei au votat 20,96% dintre alegători, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central.
Numărul total al persoanelor care s-au prezentat la urne a fost de 3.778.716.
Numărul voturilor valabil exprimate la raspunsul ‘DA’ a fost de 3.461.581 (91,61% din numarul participanților), numărul voturilor valabil exprimate la raspunsul ‘NU’ – 242.671 (6,42%), iar numarul voturilor nule – 74.414 (1,97%).
Potrivit Legii 3/2000, pentru ca referendumul național să fie valabil, este necesară o prezență la urne a cel puțin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te