Rafila, despre certificatul verde la locul de muncă: Angajatorii sunt esențiali în această pandemie

DE Daniel Toșa | 02.12.2021 - 13:41
Rafila, despre certificatul verde la locul de muncă: Angajatorii sunt esențiali în această pandemie/FOTO: Facebook/AlexandruRafila

Alexandru Rafila a participat, joi, la întâlnirea cu reprezentanții cultelor din România, unde s-a discutat despre implementarea certificatului verde pentru acces la locul de muncă și în biserici.

SHARE

„Cred că trebuie să fim corecți, cinstiți, cu populația, dacă vrem să avem, din partea populației, sprijin și încredere în ceea ce facem și spunem”, spune noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila.

„Propunerea care a existat în Parlamentul României și a iscat atâtea dezbateri a fost limitativă și s-a referit doar la personalul medical”, a declarat Alexandru rafila, despre vaccinarea obligatorie. 

„În cazul personalului medical nici măcar nu este vorba despre o măsură de sănătate publică generală, ci este vorba despre siguranță pacientului, care trebuie să existe, și mi se pare absolut firesc că personalul medical care intră în contact cu paceintul, să existe pentru el un risc cât mai mic de a transmite infecția.

Citește și: Ucigașul interlopului Caiac, eliberat după 11 ani de închisoare. Mavrichie: L-am omorât de frică

Mi se pare firect că în domeniul medical personalul să fie protejat prin vaccinare, trecere prin boală sau testare. În proporția cea mai mare, vaccinarea este normal să existe. În rândul medicilor cred că atinge undeva la 80% în acest moment”, a adăugat acesta.

„Nu trebuie să existe un mecanism discreționar în momentul de luare a deciziilor. Pentru că importantă e participarea populației, angajatorilor. Angajatorii sunt esențiali în această pandemie, pentru că angajatorii și medicii de familie sunt cei în care populația are cea mai mare încredere, și sunt studii foarte serioase în acest sens”, a precizat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a spus joi că probabilitatea ca românii repatriați din Africa de Sud, care au fost depistați cu Covid, să fie infectați cu varianta Omicron este mare.

Citește și: Gigi Becali, despre Nuțu Cămătaru: Când eram la cazino, îi ceream o sută-două sute de mii de euro

„Este vorba de debutul procedurii de secvențiere care a arătat prezența mai multor mutații. Rămâne să vedem la sfârșitul analizei dacă este vorba de tulpina Omicron sau de altă variantă, dar probabilitaea este mare, tocmai datorită faptului că este o tulpină care prezintă multe mutații”, a spus Alexandru Rafila.

Acesta a spus că este vorba de o tulpină care a apărut în foarte multe țări din Euopa ca urmare a călătoriilor pe continentul african.

„Este în mod evident decizia de izolare și monitorizare a pacienților. Vor fi monitorizați pe întreaga perioadă de 14 zile”, a mai spus Rafila.

Trei persoane repatriate din Afica de Sud au fost depistate cu Covid în urma testelor făcute la aterizare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.