Radu Gavriș, șeful poliției care a chefuit la restaurant, sancționat: nu va mai combate pandemia

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 25.01.2021 - 10:55
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a anunţat luni măsuri după ce adjunctul Poliţiei Capitalei Radu Gavriş a fost surprins la un control, alături de mai mulţi procurori, într-un restaurant din centrul Bucureştiului.

SHARE

Gavriş va fi înlocuit din postul de coordonator al activităţilor de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei. De asemenea, ministrul a afirmat că va solicita lămuriri privind modul în care informaţii şi imagini din momentul controlului făcut în restaurant au ajuns în spaţiul public.

”Poliţia Română a dispus cercetarea prealabilă a ofiţerului de poliţie care se afla la momentul respectiv în incida respectivului restaurant, pentru a observa dacă este sau nu vinovat de nerespectarea prevederilor legale care decurg din statutul de poliţist. Am dispus înlocuirea ofiţerului, care avea şi funcţie de conducere la nivelul Poliţiei Capitalei, din funcţia de coordonator al luptei împotriva COVID. Nu de alta, dar am văzut că domnul Poliţist se lupta cu această pandemie din interior şi nu aş vrea să îi dăm această posibilitate. Începând din această dimineaţă nu Celălalt adjunct care îndeplineşte şi atribuţii, este împuternicit la comanda Poliţiei Capitalei, Ion Berechet, va prelua aceste atribuţii”, a precizat Lucian Bode, potrivit news.ro.

Citește și:

FLAGRANT Șeful de la Omoruri, Radu Gavriș, chef ilegal cu polițiști și procurori la Hanul lui Manuc

Fostul șef al Poliției din Centrul Vechi acuză serviciile secrete că l-au filat pe cms. Radu Gavriș


Totodată, ministrul a afirmat şi că va solicita o anchetă referitoare la modul în care imagini şi informaţii despre eveniment au ajuns în spaţiul public.

”Voi solicita lămuriri cu privire la modul în care au ajuns în spaţiul publioc acele informaţii, imagini, de la respectiva activitate, fără să şi le asume nimeni, încălcând prevederile legale, dând nume, imagini, fără ca acestea să fie destinate pblicului”, a declarat Lucian Bode.

Ministrul de Interne a respins afirmaţiile potrivit cărora poliţiştii ar fi mers ”la pont” pentru a controla restaurantul în care se afla Gavriş, precizând că la nivelul ţării au fost făcute 4.000 de controale, iar în Bucureşti 740.

”"Din cei 4000 de agenţi economici, 740 au fost verificaţi la nivelul Municipiului Bucureşti. Dintre aceştia, o parte au fost în Centrul Vechi. Aşadar, vreau să elimin orice suspiciune că Poliţia s-a dus la pont într-o anumită locaţie.După ce am constatat ce se întâmplă la respectiva locaţie, am aplicat o amendă contravenţională agentului economic, de 5000 de lei. Am sancţionat  25 de participanţi la respectiva...nu era vorba de o petrecere pentru că ei nu aveau legătură toţi unul cu celălalt...cu 17.500 de lei”, a afirmat Bode, potrivit antena3.ro.

Conform ministrului, în afara unui bărbat din Călăraşi care ar fi trebuit să se afla în carantină, în incinta respectivului restaurant se mai aflau două persoane, un cetăţean român şi un cetăţean austriac, care conform reglementărilor în vigoare, ar fi trebuit şi ei să se afle în izolare.

”În incinta respectivului restaurant se mai aflau două persoane, un cetăţean român şi un cetăţean austriac, care conform reglementărilor legale în vigoare, trebuiau să se afle în izolare la un hotel din Bucureşti, şi ei se aflau în respectivă locaţie. Vor fi parte dintr-un dosar penal deschis pe numele cetăţeanului din Călăraşi care, la primele verificări, s-a constatat că trebuia să fie în izolare şi nu la restaurant în Bucureşti”, a explicat Bode.

Un număr de 27 de persoane, între care şi adjunctul Poliţiei Capitalei Radu Gavriş, au fost găsite de poliţişti vineri seară, în restaurantul Hanul lui Manuc, încălcând astfel restricţiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19. Printre clienţi se afla şi o persoană care trebuia să fie în carantină, în judeţul Călăraşi. Poliţiştii au amendat 25 de clienţi, dar şi pe reprezentanţii localului.

"La data de 22 ianuarie 2021, în jurul orei 19:15, poliţiştii din Bucureşti au depistat, în spaţiul închis al unui restaurant din Centrul Vechi al municipiului Bucureşti, 27 de persoane. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că una dintre persoanele depistate figura carantinată în judeţul Călăraşi, din data de 16 ianuarie 2021, astfel că poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor", a transmis, sâmbătă dimineaţă, Poliţia Română, într-un comunicat de presă în care sunt prezentate acţiunile pentru limitarea răspândirii virusului COVID-19 făcute în ultimele 24 de ore.

Imagini din restaurant, dar şi un comunicat atribuit Poliţiei Capitalei, care conţinea numele complete ale poliţistului şi ale procurorilor cu care acesta era la masă, au fost transmise în spaţiul public.

”Din informaţiile pe care le deţin în acest moment, în cazul menţionat, s-a dispus deja declanşarea cercetării prealabile faţă de ofiţerul respectiv, pentru a se stabili existenţa sau inexistenţa unei abateri disciplinare şi a vinovăţiei sale, sub aspectul încălcării îndatoririlor care revin profesiei de poliţist, prevăzute de Legea nr. 360/2002, având în vedere că acesta este şi desemnat, la nivelul Poliţiei Capitalei, să coordoneze activităţile specifice de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19”, a scris Bode sâmbătă  pe Facebook.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti transmis, sâmbătă seară, că la Hanul lui Manuc se aflau, în timpul acţiunii poliţiştilor de vineri seară, patru procurori împreună cu un ofiţer din cadrul Poliţiei Capitalei, fără a avea vreo legătură cu ceilalţi clienţi. Instituţia preciza că procurorii nu participau la o petrecere privată.

Sursa citată a explicat că, în jurul orelor 19:00, procurorii au fost legitimaţi de către lucrători din cadrul Poliţiei Sectorului 3, care efectuau un control la acel local, fără a li se comunica la momentul respectiv aplicarea vreunei sancţiuni contravenţionale. 

”Verificările i-au vizat şi pe ceilalţi clienţi aflaţi în locaţie la momentul respectiv. La scurt timp, în spaţiul public au fost prezentate informaţii ce conţineau date cu caracter personal şi imagini cu conţinut selectiv de la acţiunea poliţiei, ştirile având totodată la bază un comunicat indicat a fi emis de către Poliţia Capitalei. În consecinţă, prezentarea improprie a tuturor acestor informaţii este de natură să creeze publicului impresia eronată că procurorii au participat la o petrecere privată, organizată în întreg localul, la care ar fi luat parte 27 de persoane, inclusiv una aflată sub incidenţa unei măsuri de carantinare”, a mai transmis instituţia. 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te