Putin nu cedează în privința Ucrainei. Ukrtransgaz, noi conducte pentru gazele din România

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.08.2019 - 09:18

Emmanuel Macron nu a obținut promisiuni de la omologul său rus, Vladimir Putin, pentru deblocarea procesului de pace din Ucraina și reglementarea implicită a transportului de gaze. Drept urmare, Ukrtransgaz își modernizează conductele pentru importul de gaze din România.

SHARE

Macron a propus organizarea unei noi reuniuni, în următoarele săptămâni, pe tema conflictului din Ucraina. „Alegerea în funcţie a preşedintelui Volodimir Zelenski constituie o reală schimbare a situaţiei şi vom analiza oportunitatea - aceasta este dorinţa mea - de a organiza în următoarele săptămâni un nou summit în formatul Normandia” (Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa), a precizat Emmanuel Macron, care l-a primit pe Vladimir Putin la reşedinţa sa de vară din sud-estul Franţei.

Președintele rus nu s-a angajat la nimic. Drept urmare, Ucraina a semnat un contract cu Republica Moldova pentru modernizarea staţiilor de distribuire a gazelor astfel încât să efectueze importuri din România, pe fondul riscului întreruperii alimentării de către Rusia, a anunțat Ukrainian News Agency.

Operatorul de sistem de transport al gazelor ucrainene Ukrtransgaz și operatorul de transport Moldovagaz intenționează să lanseze o nouă rută pentru importul de gaze naturale din România la 1 ianuarie 2020.

„Operatorii de sisteme de transport a gazului Ukrtransgaz, Moldovagaz și ai altor țări au convenit soluțiile tehnice necesare pentru crearea de noi capacități de import sud-nord bazate pe sistemul de conducte transbalcanice (cu întoarcere prin conducta Transit-1). Obiectivul principal al acestei cooperări este diversificarea rutelor de furnizare a gazelor către Ucraina în pregătirea toamnei-iarna 2019/2020”, se arată în comunicat.

Potrivit declarației, o capacitate permanentă pentru importurile de 1,5 miliarde de metri cubi de gaz din România va fi creată până la 1 ianuarie 2020, indiferent de volumul de tranzit al gazelor ruse prin Ucraina.

Gazul va fi transmis de la punctul de interconectare Isaccea-1 - Orlivka prin conductele de gaz Razdelnaia - Izmail și Șebelinka - Dnipropetrovsk - Krivii Rih - Izmail.

Experți de la Ukrtransgaz și Moldovagaz au convenit să modernizeze stațiile de frontieră Hrebeniki (Ucraina) și Căușeni (Moldova).

Partea ucraineană intenționează să construiască conducte de bypass suplimentare și să finalizeze reconstrucția stației Hrebeniki înainte de sfârșitul anului 2019.

Conform declarației, acest proiect are o importanță strategică pentru Ucraina și Moldova, deoarece va permite ambelor țări să crească fiabilitatea aprovizionărilor cu gaz pentru consumatorii lor și să asigure stabilitatea aprovizionărilor prin diversificarea rutelor de aprovizionare cu gaz.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te