Eticheta va fi aplicată persoanelor care colaborează cu instituții media din străinătate și care primesc sprijin financiar sau orice alt sprijin material din partea acestora.
În cazul în care o publicație din presa externă încalcă reglementările rusești, „noile norme permit guvernului rus să blocheze site-urile agenților străini sau ale persoanelor juridice desemnate de aceștia”, a informat TASS.
Noua reglementare modifică o lege din 2012 privind agenții străini care a impus ca toate ONG-urile care primesc finanțare din străinătate să se înregistreze. Decizia a fost luată după cel mai mare val de proteste antiguvernamentale de când Vladimir Putin a ajuns la putere. Putin a dat vina pe influența și banii occidentali pentru acele proteste și a acuzat atunci Occidentul de amestec în treburile interne ale Rusiei.
Noua lege este criticată pentru că limitează pluralitatea știrilor și descurajează schimbul liber de idei.
Criticii legii spun că eticheta de „agenți străini” stigmatizează organizațiile și va avea același efect asupra jurnaliștilor dacă vor fi, la rândul lor, etichetați ca „agenți străini”.
Oficialii ruși au declarat că legea este un „răspuns simetric” la o lege americană, prin care postul rusesc RT, canal finanțat de stat, acuzat de propagandă, a fost obligat să se înregistreze în baza legii agenților străini din SUA.