Pudra din viermi galbeni de făină va fi introdusă pe piața alimentară din Uniunea Europeană

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 06.02.2025 - 16:49
Pudra din viermi galbeni de făină va fi introdusă pe piața alimentară din Uniunea EuropeanăFoto: Shutterstock (fotografie cu caracter ilustrativ)
Pudra din viermi galbeni de făină va fi introdusă pe piața alimentară din Uniunea EuropeanăFoto: Shutterstock (fotografie cu caracter ilustrativ)

Pudra din viermi galbeni de făină, larve ale gândacilor de făină (Tenebrio molitor), va fi un aliment autorizat pentru a fi introdus pe piaţa alimentară europeană, începând cu data de 10 februarie.

SHARE

Un regulament emis de Comisia Europeană la 20 ianuarie arată că pudra tratată cu UV din larve întregi de „Tenebrio molitor” trebuie inclusă în lista cu alimente noi a Uniunii Europene prevăzută în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. Firma franceză Nutri'Earth dispune de exclusivitate pentru a introduce pe piaţă pudra de viermi galbeni de făină pentru următorii 5 ani, începând cu 10 februarie 2025, conform aceluiaşi regulament care este obligatoriu şi se aplică direct în toate statele membre.

Pudra din viermi galbeni de făină va fi introdusă pe piața alimentară din Uniunea Europeană

Pe site-ul oficial food.ec.europa.eu, Comisia oferă o serie de precizări cu privire la decizia de a aproba încă un aliment derivat din insecte (al patrulea) ca „Novel Food” ("Aliment Nou") ce va fi folosit ca ingredient alimentar într-o serie de produse alimentare destinate populaţiei europene.

Conceptul de „Novel Food” este definit drept hrană ce nu a fost consumată în mod semnificativ de europeni înainte de 15 mai 1997, când s-a introdus prima reglementare cu privire la noile alimente. Niciun stat membru nu a confirmat un nivel semnificativ al consumului uman de insecte din orice specie înainte de 15 mai 1997.

Citește și:  Energizantele continuă să facă ravagii printre adolescenți. Copil dus la spital după ce a băut unul

Regulamentul adoptat în ianuarie este unul dintre paşii finali în procedura de autorizare a pulberii tratate cu UV de vierme galben de făină ca aliment nou, conform CE. Statele membre au dat undă verde Comisiei pentru a permite unui operator din sectorul alimentar, care a solicitat aceste autorizaţii, să introducă produsul pe piaţa UE - în acest caz firma franceză Nutri'Earth.

Alimente sigure şi etichetate corespunzător

Principiile pe care Comisia susţine că le protejează în cadrul noilor reglementări alimentare se referă la siguranţa noilor alimente pentru consum şi la faptul că acestea vor fi etichetate corespunzător pe rafturile magazinelor. În plus, dacă aşa numitele alimente noi sunt menite să înlocuiască alte alimente, atunci ele trebuie să aibă cel puţin aceeaşi valoare nutriţională cu cele pe care le înlocuiesc.

În ceea ce priveşte consumul de insecte, Comisia consideră că rămâne la latitudinea cetăţenilor europeni dacă doresc să mănânce sau nu insecte, dar precizează că folosirea insectelor ca o sursă alternativă de proteine nu este ceva nou şi adaugă că insectele sunt mâncate în mod regulat în numeroase regiuni ale lumii.

Citește și:  Ce spun medicii despre energizante: „Pot duce la moarte subită”

Comisia Europeană mai susţine că diversificarea ofertei alimentare cu hrană din insecte contribuie pozitiv la mediu şi la sănătate, răspunzând în acelaşi timp cererii în creştere de proteine din rândul clasei de mijloc, în condiţiile creşterii costurilor economice şi de mediu ale producţiei de proteine animale.

În plus, susţine CE, beneficiile ecologice ale creşterii insectelor pentru hrană se bazează pe eficienţa ridicată a conversiei hranei pentru insecte, mai puţine emisii de gaze cu efect de seră, mai puţină utilizare a apei şi a terenurilor arabile şi utilizarea bioconversiei pe bază de insecte ca soluţie pentru reducerea risipei alimentare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te