PSD va finaliza în 2018 cu 100 km mai puțin decât a promis. Sebeș - Turda, pericol pentru șoferi

DE Alexandru Pop | Actualizat: 04.06.2018 - 10:26

În timp ce la București coaliția PSD-ALDE luptă cu toate armele pentru modificarea legilor justiției, autostrăzile primesc termene tot mai îndepărtate de finalizare.

SHARE

În timp ce la București coaliția PSD-ALDE luptă cu toate armele pentru modificarea legilor justiției, autostrăzile primesc termene tot mai îndepărtate de finalizare.

Deschiderea loturilor trei şi patru ale Autostrăzii A 10 Sebeş-Turda va întârzia, din cauză că trebuie făcute teste suplimentare, a declarat într-un interviu pentru News.ro ministrul Transporturilor, Lucian Şova. 

Lucrările pentru lotul 4 trebuiau finalizate în anul 2016. Autostrada trebuia deschisă în 2016. În ianuarie 2018, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri a decis să amâne recepția autostrăzii fără a oferi explicații. Diverse asociații de profil au speculat că, foarte probabil, motivul amânării deschiderii autostrăzii este proasta execuție a unor porțiuni care ar fi pus în pericol viața șoferilor. 

Din nou, din păcate

Acest lucru a fost confirmat, indirect, abia acum de ministrul Transporturilor, Lucian Șova. „Din păcate, sunt motive care ne determină să nu putem recepţiona aceste lucrări în orizontul de timp pe care ni-l propusesem. Antreprenorii sunt cei care trebuie întrebaţi de ce nu predau aceste lucrări. Cel puţin, cel de pe Lotul 4 (Asocierea SC PORR Construct SRL–PORR Bau GmbH, n.r.) a afirmat că nu este pregătit să deschidă procedurile de recepţie. Mai sunt lucrări pe care trebuie să le facă, este vorba de alimentarea cu apă a unui centru de intervenţie. Iar cel care răspunde de Lotul 3 (antreprenor este Asocierea Tirrena Scavi SpA–Societa Italiana per Condotte D’Acqua SpA, n.r.) şi-a asumat responsabilitatea necesităţii de a mai corecta unele probleme privind calitatea chiar la suprafaţa de rulare, ceea ce nu poate fi neglijat”, a declarat într-un interviu pentru News.ro ministrul Transporturilor, Lucian Şova.

La un pas de reziliere

Ne amintim că, în noiembrie 2014, actualul șef al CNAIR, Narcis Neaga, a forțat deschiderea autostrăzii Sebeș - Sibiu. Un an mai târziu, o bucată din autostradă s-a prăbușit. Un sector de 22 de kilometri, între Cunța și Săliște, a fost închis pentru un an.

Și mai tragic, pe lotul 3 de pe Autostrada Lugoj-Deva, antreprenorul este la un pas de rezilierea contractului din cauza slabei mobilizări de pe şantier, spune ministrul. Lucrările trebuiau finalizate în mai 2016. Prin reziliere, care implică o nouă licitație, contestații etc, autostrada ar putea fi deschisă cel mai devreme în 2021. Autostrada Lugoj – Deva este vitală pentru că face parte din Culorul IV Paneuropean care leagă vestul țării de București. Lucian Șova a estimat că va deschide 60 de kilometri de autostradă. La finalul anului trecurt, fostul ministru al Transporturilor, Felix Stroe, anunța că “suntem pregătiţi să recepţionăm, în 2018, minimum 156,79 kilometri de autostradă”. 100 de kilometri de autostrdă pierduți în câteva luni.

____________

Foto: Betonul de pe banda de urgență a Autostrăzii Soarelui s-a ridicat periculos săptămâna trecută. sursa: Digi24

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te