Un forum organizat de ministerul lui Intotero cere desființarea filialelor partidelor din diaspora

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 16.09.2019 - 16:01

Reprezentanții asociațiilor din străintătate au cerut, în cadrul unui forum organizat de Ministerul Românilor de Pretutindeni, la care presa nu a avut acces, închiderea filialelor din străinătate ale partidelor românești.

SHARE

Propunerea ar fi venit din partea președintelui Asociației Românilor din Italia, Eugen Terteleac și a fost făcută la Forumul Românilor de Pretutindeni, desfășurat la București, la începutul lunii septembrie.

Eugen Terteleac este un cunoscut apropiat al PSD-ului și a fost numit în funcția președinte al Asociației Românilor din Italia anul trecut, din partea Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR), condusă de Alexandru Cumpănașu.

Potrivit declarației comune a reprezentanților asociațiilor de români, filialele partidelor ar fi imorale și ar funcționa ilegal.

„Depolitizarea diasporei romane, închiderea asa-ziselor filiale de partide politice românești care funcționează imoral și ilegal pe teritoriul altor state este o chestiune de respect fata de partenerii României - state care au deschis larg porțile cetățenilor români plecați din țara mama prin constrângere”, susțin reprezentanții unor asociații din diaspora românească, într-un comunicat comun.

 

 

Newsweek România i-a contactat pe semnatarii acestui comunicat, dar nu am primit nici un răspuns după o săptămână.

Filiale doar pe hârtie

În urma Forumului, jurnalistul Andi Radu, de la Ziarul Românesc din Austria și Spania, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care explica că problema filialelor partidelor din diaspora e o „chestiune veche, de ani de zile, de dinainte de a avea diaspora parlamentari” și că acele filiale de care vorbește Terteleac funcționează prin „baruri sau săli ocazionale”.

„Așadar, filiale ale partidelor politice românești nu au existat niciodată...doar pe hârtie, cu întâlniri pe la restaurante, baruri sau săli ocazionale...nu au sedii, nu au personalitate juridică și, cel mai important e că nu au fost luate în seamă niciodată, în niciun partid.

Simpatizanți ai unui partid politic pot exista în orice țară din lumea asta, lucru care nu poate fi interzis. Nu poți înscrie în nicio țară, legal, o filială de partid românesc. Cei care sunt, o fac raportându-se la cei din România, dar nu au sedii legale, nu funcționează decât pe hârtie...n-ai să vezi partid românesc să investească în vreun sediu în străinătate”.

Ulterior, PLUS a condamnat propunerea din cadrul Forumului Românilor de Pretutindeni, „un eveniment organizat la București și «binecuvântat» de prezența Vioricăi Dăncilă și a lui Eugen Teodorovici” unde discuțiile tind să meargă mai degrabă „în direcția absurdului. Un cunoscut apropiat al PSD, domnul Eugen Terteleac, președinte al Asociației Românilor din Italia, a declarat că ar trebui interzise filialele partidelor politice românești din afara țării.

„Dincolo de faptul că propunerea contravine tuturor valorilor europene care prevăd libertatea de asociere, ea nu ar avea nicio modalitate de implementare. Atâta timp cât românii din statele de reședință respectă legislația locală de acolo, nimeni nu le poate impune, din România, cum să trăiască sau ce să facă în timpul lor liber sau cu opțiune lor politice”, susține specialistul în afaceri externe Bogdan Deleanu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te