PSD anunță că Standard & Poor's scade rating-ul României la o perspectivă negativă

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 01.03.2019 - 16:32
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Strategul economic al PSD, Cristian Socol, a anunțat că agenția de rating Standard&Poor's scade ratingul României de la o perspectivă stabilă, la una negativă, și dă vina pe „forța lobby-ului”.

SHARE

"Vor fi costuri certe încă din prima zi - creșterea costurilor de finanțare, creșterea cheltuielilor bugetare, creșterea deficitului bugetar, reducerea ISD, reducerea veniturilor bugetare, creșterea dobânzilor și deprecierea cursului de schimb al leului, probabila cădere a bursei. Incertitudinea va crește, economia va merge cu frâna trasă. Creșterea nivelului de bunăstare pentru români va fi probabil mai mică", avertizează Cristian Socol pe Facebook.

Totodată, el afirmă că decizia Standard&Poor's "este rezultatul aproape exclusiv al afectării intereselor anumitor sectoare private din România și al argumentelor aduse în discuție de reprezentanții băncii centrale".

Profesorul de economie Bogdan Glăvan explică, însă, că vina aparține exclusiv Guvernului, mai ales prin introducerea OUG 114. Mai mult, afirmă el, având în vedere comportamentul Executivului din ultimele luni, Standard&Poor's ar fi trebuit să scadă ratingul României încă de anul trecut.

"Părerea mea este că această înrăutățire a ratingului României trebuia să se fi produs mai demult. Ce s-a întâmplat în ultima vreme sunt niște evenimente șocante, care sigur că schimbă această atitutine. Vorbim despre o taxă pe activele bancare care înseamnă, de fapt, o amendă aplicată sectorului financiar și populației, pentru că populația este cumpărător de credite, în țara cu cea mai mică intermediere financiară din Europa. Evident, riscul este foarte mare ca, în condițiile acestea, băncile să nu mai crediteze economia. Pentru că oricine se ferește să plătească impozite.", a declarat Bogdan Glavan, potrivit Ziare.com.

Potrivit acestuia, Standard & Poor's a remarcat încă de anul trecut că Guvernul Romaniei are probleme cu banii și că duce o politică nesustenabilă. Și, cu toate acestea, a continuat să cheltuiască mai mult, ceea ce a dus la o execuție bugetară extrem de proastă.

Glăvan atrage atenția asupra consecințelor pe care le vom suporta cu toții în urma scăderii rating-ului.

Agențiile de rating, explică el, transmit prin ratingurile stabilite cum arată economia unei țări. Iar, dacă ratingul României este negativ, investitorii străini nu vor mai veni la noi în țară, nu vor mai aduce capital, nu vor mai construi fabrici.

"Agențiile de rating sunt ca niște auditori ai Guvernului României și transmit investitorilor străini, cei care împrumută Guvernul României, cei care vor să investească în România mai departe, transmit care sunt perspectivele, respectiv riscul ca statul să își poată onora aceste datorii. Acesta se numește risc suveran.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te